DNA: O parte din dezvăluirile RISE Project sunt investigate din februarie 2016

Data actualizării: Data publicării:
160906_dragnea_iccj_02_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Unele aspecte conținute în investigațiile jurnalistice ale RISE Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA, susține instituția, într-un comunicat de presă. Urmărirea penală este începută in rem, adică față de fapte, nu de persoane. Din comunicatul DNA rezultă că ar fi anchetate atât aspecte legate de nota secretă a DGPI, cât și aspecte vizând afacerile din Brazilia. Afaceri despre care RISE Project a dezvăluit că l-ar avea în prim-plan pe șeful PSD, Liviu Dragnea.

160906_dragnea_iccj_02_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Printr-un comunicat de presă, DNA transmite că unele din aspectele semnalate de presă fac obiectul unei anchete penale încă de acum câteva luni.

O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției”, se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii mai spun că, după începerea urmăririi penale, „au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”.

Citește și ”Planul lui Iohannis”

Nota secretă „Doi și-un sfert”

Anunțul procurorilor anticorupție vine după ce Rise Project a publicat, joi, o notă secretă atribuită serviciului secret al MAI, din 2011, din care reies legăturile lui Liviu Dragnea cu Tel Drum SA și „mijloacele frauduloase” în care s-au făcut în Teleorman afaceri de sute de milioane de euro.

Nota „Doi și-un sfert” descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale, au arătat jurnaliștii RISE Project.

Documentul, despre care Rise Project spune că s-ar afla acum în arhiva Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), fosta „Doi și-un sfert”, îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

În notă erau dezvăluite afacerile cu bani publici ale grupării Dragnea, zeci de licitații, controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donații suspecte la partid, cercuri relaționale și de influență.

Documentul, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman”, a fost clasificat și „îngropat instituțional”, susțin jurnaliștii.

DGPI a susținut, joi seară, printr-un comunicat de presă că documentul prezentat de Rise Project nu i-ar aparține, dar arată că „potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenţi”.

Vineri, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat: ”Dacă raportul este real, faptele ar fi de competenţa DNA, nu vă pot preciza dacă acest document este real sau nu”.

Ulterior, Lazăr a adăugat: „Dacă nu cumva are (DNA - n.r.) un dosar în lucru”.

Călătoriile și afacerile din Brazilia

Jurnaliștii Rise Project au dezvăluit că Mugurel Gheorghiaș, coleg din facultate al lui Dragnea și acționar al Tel Drum, a înființat în Brazilia o firmă pentru innvestiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare. De cel puțin șase ori, acesta a introdus în Brazilia bani descriși ca fiind „investiții directe din România”. Un alt coleg de facultate al liderului PSD, milionarul Costel Comana, care s-a sinucis în 2015, în timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica, a înființat și el două firme pe malul Atlanticului.
Jurnaliștii au identificat și vila cu piscină și teren de tenis cumpărată de Gheorghiaș pe malul Atlanticului, în care și-au petrecut vacanțele Dragnea, Comana și alții.
Ulterior, Rise Project a susținut că afacerile din America de Sud ale șefului PSD ar fi intrat „în colimatorul” procurorilor brazilieni. De asemenea, jurnaliștii au documentat cele 16 călătorii în Brazilia făcute de Liviu Dragnea, de secretara acestuia și de foștii colegi de facultate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri