Manipulare la TV: Soros a pus la cale tragedia din Colectiv

Data actualizării: Data publicării:
George Soros
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Manipulare grosolană la România TV. Postul de televiziune a difuzat un filmuleț venind, chipurile, din partea grupării Anonymous. În materialul video se vorbește despre implicarea omului de afaceri George Soros în tragedia de la Colectiv.

George Soros
Foto: Guliver/GettyImages

Derapajul televiziunii a fost comentat de agenția de monitorizare a presei ActiveWatch pe contul de Facebook: „Atenție la fumigenele de campanie!”.

Postarea ActiveWatch: „Operațiune de manipulare în desfășurare la România TV. Postul de televiziune difuzează un filmuleț asumat, chipurile, de gruparea Anonymous. Filmulețul vorbește despre implicarea lui George Soros în incendiul de la Colectiv. În mod convenabil, „Anonymous” dă Guvernului un termen de 10 zile ca să spună tot adevărul despre ce s-a întâmplat în clubul Colectiv. Adică este posibil să apară niște „informații” după alegerile de duminică. Scenariul este comentat de niște persoane: Monica Tatoiu, Mirel Curea, Mircea Dogaru și Florin Chilian. Până acum nu a fost solicitat niciun punct de vedere oficial. Atenție la fumigenele de campanie! #alegeriparlamentare2016, #parlamentare2016, #monitorizareAW, #colectiv.”

Și site-ul Paginademedia.ro atrage atenția că postul tv controlat de Sebastian Ghiță a făcut din „păcatele” lui Soros o „temă de campanie”, iar miliardarul s-ar face vinovat de „acapararea” țării.

Site-ul a monitorizat câteva burtiere cu acest subiect la România TV:

  • Acuzații-Șoc:Soros a pus la cale tragedia Colectiv
  • Soros, tranzacții dubioase pentru finanțarea operațiunii Colectiv
  • Lovitură de stat anunțată în România, cine ascunde adevărul

„Mesajul” Anonymous difuzat de România TV este citit în limba engleză de o voce robotică, ce spune, printre altele: „Știm ce preț plătește guvernul vostru pentru ca adevărul să nu fie niciodată aflat. (...) Vom trimite dovada faptului că cei din Colectiv au fost uciși. Noi știm detalii privind întregul plan. Noi știm detalii cu privire la tranzacțiile bancare făcute înainte de evenimente. Noi știm de unde au venit banii și pentru ce au fost foloșiți. Am urmărit traseul acestora din organizații controlate de George Soros, care au finanțat de asemenea investitura lui Dacian Cioloș în funcția de prim-ministru”.

Tot la România TV, în urmă cu câteva zile, s-a lansat o altă informație aiuritoare: Revoluția din decembrie 1989 a fost finanțată de... Ați ghicit? Același George Soros, care, în opinia televiziunii lui Sebastian Ghiță, candidat PRU la parlamentare, se face vinovat de toate nenorocirile din România.

ActiveWatch atrage atenţia asupra faptului că România TV încalcă decizia privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale.

„Cine încalcă regulile jocului? România TV. Conform Deciziei 592/2016 emisă de Consiliul Naţional al Audiovizualului, candidaţii nu mai au ce căuta în programele televizate începând de azi, de la ora 7, până duminică, în ziua votului”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a organizaţiei.

ActiveWatch a făcut joi un apel către membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a lua măsuri urgente şi ferme faţă de maniera în care România TV a reflectat campania electorală pentru alegerile parlamentare, încălcând reglementări din domeniul audiovizual, şi a numit instituţia un „martor pasiv al intoxicărilor şi manipulărilor” de la postul de televiziune.

Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a declarat, vineri, pentru Agenţia de presă News.ro, că s-a autosesizat în legătură cu toate emisiunile difuzate în perioada campaniei electorale ce au conţinut mesaje împotriva lui George Soros, dar şi în legătură cu difuzarea la România TV a unui material video care ar fi asumat de gruparea Anonymous, potrivit căruia George Soros ar fi fost implicat în incendiul din clubul Colectiv, derapaj care ar putea duce la întreruperea emisiei.

„Cred că e un caz foarte grav de manipulare, de dezinformare şi cred că intră foarte bine la articolul 3.2 din Lege şi, de asemenea, la 64 din Cod. După părerea mea, în cazuri de o asemenea gravitate se poate ajunge şi la întreruperea emisiei. Sigur, nu pot să garantez că vor fi de acord colegii mei cu asta, dar mie mi se pare ceva foarte grav. Probabil că fac toate lucrurile astea cu bună ştiinţă, manipulează opinia publică astfel încât să se îndrepte spre un anumit partid, împotriva altora. Aş propune întreruperea emisiei”, a spus Dorina Rusu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri