Palada vrea pace cu Goțiu. Sociologul i-a adresat public o scrisoare

Data actualizării: Data publicării:
palada

Sociologul Mirel Palada vrea să se împace cu senatorul Mihai Goțiu. În acest sens, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta i-a adresat senatorului USR o scrisoare prin intermediul Facebook . Reamintim că Palada l-a agresat pe Goțiu, cu aproape o lună în urmă, în studioul unei televiziuni.

După ultimele declarații ale lui Mihai Goțiu însă, o împăcare pare imposibilă. Politicianul și-a ridicat săptămâna trecută  certificatul medico-legal de la INML și a anunțat că nu va renunța la procesul împotriva lui Mirel Palada.

Domnule Palada, ne vedem la tribunal! Astăzi am ajuns la IML de unde mi-a fost eliberat Certificatul Medico-Legal care face dovada agresiunii lui Mirel Palada. Apoi am mers cu certificatul și l-am depus la Poliția Sectorului 1 București (unde am depus și plângerea penală pentru ultraj, pe data de 14 septembrie). De aici, certificatul va fi expediat la parchet (sper că a și fost trimis între timp) și, din acest moment, nu mai există niciun motiv pentru procurori să mai amâne începerea urmăririi penale. Vă dau asigurări, o dată în plus, că nu-mi voi retrage plângerea penală și că nu se pune în discuție varianta împăcării părților. Pentru că e necesar ca politicienii să-și asume răspunderea acțiunilor lor și pentru că cetățenii români trebuie să-și recapete încrederea în Justiție”, a anunțat vicepreședintele Senatului.

Mirel Palada se pare că dorește să evite o întâlnire la tribunal cu politicianul și în acest sens i-a adresat o invitație la discuție: „Dle Goțiu, vă întind o mână adversă și vă propun ca, după ce ne strîngem mîna, să ne așezăm la masă împreună și să invităm și pe alții să se așeze la masă cu noi. Vă propun o dezbatere publică privind rolul violenței în viața publică. Violența fizică. Violența verbală. Violența simbolică. Violența de idei”.

Redăm mai jos scrisoarea integrală adresată de Mirel Palada lui Mihai Goțiu:

„Încă din seara incidentului cu pricina am început să primesc mesaje din întregul spectru al emoțiilor umane. Multe mesaje. Multe feluri de mesaje. Unele de susținere. Altele de o ticăloșie de neînchipuit (nu vreți să știți; fac și astea parte din viață).

Din fericire, am avut parte și de mesaje raționale, echilibrate, în care eram criticat cu argumente expuse corect. Însă cele mai multe mesaje, indiferent dacă de susținere ori de admonestare, au fost pline de patimă, de agresivitate, fie că erau împotriva mea sau mă sprijineau. „Huoo, nemernicule, să mergi la pușcărie”. „Hai să ne măsurăm, smardoiule, să-ți arăt eu ție”. „Bravo, bine ai făcut, trebuia să-i dai mai tare, să nu se mai ridice, să-l rupi în bătaie.” „Doar atîta poți? Trebuia mai mult. Doar 3-4 zile de îngrijiri?”.

Evident, niciunul din evenimentele preconizate de acești luptători curajoși pe FB nu va avea loc. Un proces probabil că se va întîmpla, dar cred că e puțin probabil să se finalizeze cum își doresc ei. Iar în ceea ce privește îndemnul la bătaia mai zdravănă, îl repudiez din start fie și pentru simplul fapt (dar nu doar de aceea) că vine din partea unora care vor să lupte prin reprezentant.

Zilele astea am învățat multe lucruri. Și de bine, și de rău. Unul din ele - îl știam deja, dar tot timpul redescoperim lucrurile evidente - este că agresiunea naște agresiune. Fie ea verbală, fie fizică. Și, ca să-l parafrazez pe d-nul Vlad Stefan, „o cauză justă nu justifică agresiunea fizică sau verbală, la fel după cum frumusețea nu justifică prostituția”.

După o perioadă în care am ales să nu discut subiectul, consider că e cazul să răspund, căci știu că aveți nevoie de răspunsuri.

Voi răspunde prin a vă propune să încercăm să ieșim din acest cerc karmic și să vedem cum putem extrage o picătură de bine dintr-o baltă de rău.

Vă propun o dezbatere publică privind rolul violenței în viața publică. Violența fizică. Violența verbală. Violența simbolică. Violența de idei. Și unii, și alții. Și Palada, și Goțiu. Și pesediștii, și anti-pesediștii. Și politicienii, și votanții. Și cei care merg la talk-showuri, și telespectatorii.

Dle Goțiu, vă întind o mână adversă și vă propun ca, după ce ne strîngem mîna, să ne așezăm la masă împreună și să invităm și pe alții să se așeze la masă cu noi.

Vă întind o mînă pe care nu știu dacă o veți accepta sau nu, dar pe care sper că o veți accepta pentru a arăta că atingerea adversarului se poate face și altfel decât pentru a lovi verbal sau fizic. Întind această mână, pentru că, astfel după cum corect spunea d-nul Daniel P. Funeriu, întreaga societate să aibă un câștig. Să învățăm din greșeli.

Mai ales vă întind această mână și această propunere de discuție pentru a ajuta măcar și un pic la schimbarea discursului și comportamentului public, îndeosebi în zona patimii politice.

Pentru a demobiliza armatele furioase, dornice de sînge virtual ori - din păcate - uneori și de sînge real.

Pentru bună cuviință în spațiul public. Da, știu, o să mă acuzați că nu eu sînt cel care trebuie să vorbesc despre buna cuviință. Ba chiar eu sînt cel care trebuie să vorbesc.

Pentru o presă responsabilă și profesionistă cu angajați bine pregătiți profesional, care nu caută doar ratingul cu orice preț.

Avem multe de discutat, d-nule Goțiu. Este evident că suntem adversari ideologici. Pentru o vreme scurtă, am fost chiar și adversari fizici. Cu voia sau fără voia noastră, am fost transformați simbolic în avataruri ale luptei politice, ale patimii celor două tabere care se tot zbat în mințile românilor.

Propunerea pe care v-o fac poate fi un început al normalității de expresie în spațiul public. Vă întind această mînă, ca la rugby, după ce doi adversari se tăvălesc mai mult decît permite regulamentul. O strîngeți sau nu. Depinde de Dvs. Sper să o strîngeți.

Și da, vom rămîne în continuare adversari ideologici.

Cu stimă,
Mirel Palada
sociolog

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri