Parlamentarii își pot reangaja foștii colaboratori

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Aleșii au modificat statutul senatorilor și deputaților pentru a li se permite să își angajeze foștii colaboratori la birourile parlamentare. Decizia a fost luată în plenul Parlamentului. Propunerea a fost votată de toți parlamentarii, mai puțin de membri USR care au decis să se abțină. 

Patru aleși ai PSD, UDMR, ALDE și PMP au inițiat proiectul pentru a face mai clar un articol din Codul Penal, din cauza căruia, spun ei, ar putea fi acuzați de conflict de interese. Ei au cerut ca în statutul după care funcționează activitatea lor la Parlament să scrie foarte clar că nu pot fi acuzați de conflict de interese în cazul în care angajază la birourile lor parlamentare aceleași persoane cu care au colaborat și în mandatul anterior.

Numai că statutul deja prevede posibilitatea ca aleșii să reangajeze persoanele cu care au mai lucrat. Confuzia se produce, spun parlamentarii, atunci când vine vorba de prevderile Codului Penal. În Codul Penal conflictul de interese este definit drept „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani”. 

Parlamentarii au spus că această ultimă parte reprezintă o problemă pentru că ei ar putea fi acuzați de conflict de interese chiar în momentul în care își plătesc angajații. Pentru a clarifica situația, ei au transmis o scrisoare procurorului general în care îl întreabă ce este de făcut. Însă, Augustin Lazăr le-a răspuns că nu există nicio problemă, dar că au dreptul să propună modificarea statutului. 

În 2015, a fost un proiect similar care a trecut de Senat, dar a fost blocat de Camera Deputaților, după ce au apărut suspiciuni că adevăratul scop al parlamentarilor ar fi să reușească să le fie permis să își angajeze rudele. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri