PNL va colabora cu Victor Ponta și partidul acestuia

Data actualizării: Data publicării:
victor ponta liviu dragnea facebook dragnea 31 07 2015

Concluzia întâlnirii de joi dintre reprezentanții PNL și cei ai Partidului Pro România este că formațiunile vor „colabora instituțional” pe proiectele importante. Iar înlocuirea lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților este un astfel de proiect. Cât despre semnarea și susținerea moțiunii de cenzură inițiate de PNL, Victor Ponta și oamenii săi ar urma să dea vineri un răspuns.

victor ponta liviu dragnea facebook dragnea 31 07 2015
Sursă foto: Facebook

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a precizat că liberalii vor trimite partidului Pro România textul moţiunii de cenzură, iar această formaţiune urmează să le comunice poziţia oficială până mâine, când PNL intenţionează să o depună.

„Încurajator a fost inclusiv faptul că, în privinţa moţiunii de cenzură, subiectul nu a fost abordat în sensul înlocuirii lui Mihai Tudose cu altcineva şi dărâmării Guvernului doar de dragul de a dărâma un guvern. Am discutat despre ce urmează să se întâmple în România în momentul în care acest guvern pleacă acasă, pentru că, dacă vrem să scăpăm de lipsa de predictibilitate, scăderea puterii de cumpărare, destabilizarea instituţiilor din România, acest Guvern trebuie să plece acasă şi provocarea noastră este ce punem în loc, cum punem în loc şi cum vor crede oamenii că aceasta este soluţia pentru România”, a subliniat Raluca Turcan.

Prim-vicepreşedintele PNL a declarat că un alt subiect a vizat demersul de revocarea a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. „Proiectul pe care l-am înaintat să fie susţinut şi cerut a fi dezbătut cu celeritate, astfel încât schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor să poată fi iniţiată de o treime din numărul de deputaţi sau de cel puţin liderii a două grupuri parlamentare. Ar fi un demers corect, sănătos, astfel încât Parlamentul României să scape de o conducere care este suspectată de grave fapte de corupţie şi de o persoană care subordonează rolul Parlamentului unor interese personale şi de grup”, a spus ea.

Turcan a mai spus că PNL şi Pro România vor avea o colaborare instituţională: „Ne-am propus o colaborare instituţională de acum înainte pe proiecte foarte importante, astfel încât să putem contura în Parlament majorităţi parlamentare pe proiecte pe care noi ni le vom asuma în comun”.

Victor Ponta a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii din formaţiunea sa, Pro România, susţin schimbarea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar nu susţin şi moţiunea de cenzură a PNL, pentru că nu poate aduce nimic bun României.

„Evident vom susţine iniţiativa normală, corectă, logică, ca la conducerea Camerei Deputaţilor să vină altcineva. Nu mai poate să fie Liviu Dragnea şi vă dau un singur argument pentru cei care îşi doresc foarte tare adoptarea legilor justiţiei şi schimbarea, reformarea sistemului de justiţie. Cât e Dragnea şef la Camera Deputaţilor, nu se pot adopta aceste legi, pentru că discuţia e foarte simplă: Dragnea schimbă legile ca să-şi rezolve lui dosarele”, a declarat Ponta.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri