Proiect. Bunurile din patrimoniul național ar putea fi vândute mai ușor

Data publicării:
parlament plen crop inquam photos
Foto: Inquam Photos

Graniţa dintre public şi privat este periculos de subţire atunci când vorbim de bunuri publice. Un proiect de lege care simplifică vânzarea sau concesionarea patrimoniului administrațiilor locale este la un pas să primească votul final în Parlament. Actul normativ propune ca, de acum, astfel de decizii să fie luate doar cu majoritate simplă, în Consiliile Locale. Nu toţi cei care conduc comunităţile locale sunt de acord cu proiectul.

Comuna 1 Decembrie este la 19 kilometri de Bucureşti. Are aproape 8.000 de locuitori şi puţine clădiri şi terenuri de stat. Cu toate acestea, edilul refuză ideea unui legi prin care patrimoniul să fie înstrăinat atât de uşor. Aşa că vine cu altă propunere.

Dacă proiectul pe care îl promovezi pe terenul respectiv, în clădirea respectivă reuşeşte să convingă două treimi din rândul de consilieri, mi se pare mai interesantă ideea. Mi se pare că este o măsură de protecţie a patrimoniului, nu te poţi juca cu patrimoniul localităţii”, a spus Petre Gheorghe, primarul comunei 1 Decembrie.

Primarul nu crede că există proiecte blocate din orgolii politice, ci doar o lipsa de comunicare. 

Aici intervine talentul primarului sau talentul celui are promovează proiectul astfel încât să îi convingă pe cei din opoziție că proiectul e bun pentru localitate”, a adăugat edilul.

Nu toți edilii au aceeaşi părere.

Am semnale că în alte locuri în ţară se întâmplă să se boicoteze proiecte ale celor au o majoritate simplă, dar nu au o majoritate de două treimi şi cred că e în interesul comunităţii să nu se producă blocajele”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

28 de senatori PSD propun ca, de acum încolo, pentru orice vânzare sau concesionare a unui bun public să fie necesare doar 50% plus unu din voturile consilierilor locali. Printre iniţiatori este şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Actul normativ este susţinut de preşedintele PSD. Liviu Dragnea recomandă însă ca aceste prevederi să nu se aplice și vânzărilor.

„Susțin acest lucru pentru că sunt mii de proiecte în ultimii zece ani care au fost blocate și din dispute politice au blocat dezvoltarea acestor localități”, a spus Liviu Dragnea.

Aleşii USR nu sunt de acord cu proiectul, în timp ce liberalii îl contestă cu jumătate de gură.

„Practic, orice majoritate simplă poate decide ca un bun public să poată fi înstrăinat”, a spus senatorul USR, Florina Presadă.

„Este un proiect destul de controversat şi ambiguu, dar în acelaşi timp, nici nu trebuie să frânăm dezvoltarea prin nişte ambiţii absolut ridicole”, a spus senatorul PNL Răducu Filipescu.

Reprezentanţii ONG-urilor atrag atenţia că nici măcar nu există un inventar al patrimoniul naţional.

În viziunea mea, este legislaţie cu dedicaţie şi de fapt, s-a mai încercat. Patrimoniul autorităţilor şi administraţiei publice locale este foarte valoros”, a declarat Roxana Wring, președinta PRO.DO.MO

Ultima discuţie pe aceast proiect legislativ va avea loc săptămâna viitoare, iar apoi senatorii vor da votul final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri