Reacție la avertismentul senatorilor americani. Un deputat al puterii propune eliminarea imunității parlamentarilor

Data publicării:
parlament captura

Senatorul american John McCain spune că ţara sa nu încearcă să le spună românilor ce ar trebui să facă, dar Statele Unite au anumite standarde pe care se aşteptă ca toată lumea să le respecte cât mai bine.

„Respectăm enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie (Laura Codruţa Kovesi - n.r), cred că este un adevărat erou şi evident, dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile”, a spus el într-un interviu pentru Gândul.

Politicienii de peste Ocean spun că astfel de acţiuni, care au ca scop subminarea justiţiei de către cei care ar trebui să o apere, sunt de neconceput în Statele Unite.

Ideea că Parlamentul îi poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Această discuţie, de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi, ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA”, a spus și senatorul Christopher Murphy.

În aceste condiţii, un deputat al puterii propune ca şi România să funcţioneze acelaşi sistem ca la americani astfel încât imunitatea parlamentarilor să fie eliminată cu totul.

Nu avem nevoie de imunitatea asta, din punctul meu de vedere. Să fim ca toţi cetăţenii, dacă te-a prins în flagrant sau au dovezi absolut edificatoare, să te aresteze”, spune deputatul UNPR Ion Răducanu.

Europarlamentarul Monica Macovei a cerut astăzi PNL şi PDL să fie de accord în Parlament cu simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii pentru senatori şi deputaţi. Astfel, votul să se dea în maxim 48 de ore de la solicitarea procurorilor şi să fie la vedere, astfel încât fiecare ales să-şi asume răspunderea pentru opţiunea sa. De asemenea, propune ca parlamentarii să nu analizeze dosare şi probe, acesta fiind atributul judecătorilor.

Numai în această legislatură, şapte parlamentari au fost protejaţi de colegii lor. Cele mai recente cazuri sunt cel al senatorului PSD Marius Isăilă acuzat de trafic de influenţă şi cel al deputatului Florin Popescu (suspendat din PMP), supranumit „baronul puilor”. Fostul ministru liberal Daniel Chiţoiu a scăpat şi el de începerea urmăririi penale.

Pe lista parlamentarilor salvaţi de colegi se află şi deputatul PSD Vlad Cosma, dar şi senatorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri