Video REPORTAJ Cum au trăit liberalii fericirea lui Iohannis

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
inghesuiala pnl

Paltonul prezidenţial se dovedeşte, în secundele friguroase de dinaintea anunţării exit-poll-ului, o haină care, brusc, pare prea strâmtă pentru umerii preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului trage uşor zgribulit de reverele care se încăpăţânează să rămână fixe. În curtea sediului de campanie al PNL, din aleea Modrogan, Bucureşti, se simte mirosul victoriei.

În interiorul clădirii, încă mai pluteşte mirosul micilor, cârnaţilor, cartofilor, gogonelelor, ba chiar şi al feliilor de şuncă afumată sau lebăr atent feliat, care au început să fie livrate, în regim de fast-food, încă de la ora 18.

Acela a fost semnul izbăvitor că ceva, undeva, funcţionează bine pentru candidatul PNL. Ca la un consemn, încăperile sediului de campanie au început să fie inundate de bucate şi merinde suficiente a hrăni un regiment întreg.

Cu doar o oră înainte, pe la 17:00, invitaţii aveau parte doar de cafea, chefir şi ceva legume, iar principalul verb care ricoşa, aproape şoptit, între pereţii clădirii, era „scade”.

Singurii liberali care amuşinau, la acea oră, erau doar câţiva liberali din eşaloanele 3 şi 4 ale partidului.

Iar ceea ce scădea, la acele ore ale amiezii, era diferenţa între candidatul PNL, preşedintele Klaus Iohannis şi cel al PSD, fostul premier Viorica Dăncilă: un zvon, o temere, bazat doar pe nişte măsurători paralele făcute de staff-ul lui Iohannis: cifrele oscilau între valorile critice de 58-42 (Iohannis vs. Dăncilă) şi 62-38.

„De unde au fost comandaţi micii la PNL?” – un secret mai bine păstrat chiar decât diferenţa din sondaje dintre Iohannis şi Dăncilă

Momentele de cumpănă au durat însă doar o oră: După ora 18, odată cu sosirea mâncării calde, singurul secret, care încă mai era dezbătut, era legat de provenienţa micilor la PNL. Sunt mici de Obor? De Cocoşatu? Sau de Gil?

Teribilul secret a fost păstrat până la închiderea ediţiei.

Deja, la ora 19, nu mai era niciun mister că preşedintele Klaus Iohannis va câştiga turul doi al alegerilor prezidenţiale. Încet, încet, figurile centrale ale partidului încep să-şi facă simţită prezenţa în clădire: la început, Ionel Dancă, şeful cancelariei Guvernului, apoi însuşi europarlamentarul Rareş Bogdan se încumetă să coboare de la etaj, printre prolii de la parterul clădirii.

Cum au „tras” PSD şi PNL de candidatul Viorica Dăncilă

„Pentru noi e important rezultatul intern, acesta trebuie să fie undeva la 60 de procente pentru Iohannis. Fără diaspora”, spune Rareş Bogdan. Acesta explică faptul că, la acea oră, bătălia era deja câştigată de Iohannis şi că singura miză pentru PSD (dar şi pentru PNL) era dată de diferenţa voturilor „în ţară” dintre cei doi candidaţi, fără diaspora.

Altfel spus, PSD îşi mobiliza electoratul ca să atingă pragul critic de 40% pentru Dăncilă (în speranţa că va reuşi să ţină în frâu primarii pro-PSD), în vreme ce strategia PNL era să o „coboare” pe Dăncilă spre celălalt prag critic, de 30%.

Sondajele interne indică, în jurul orei 19, un ecart de 62-65% la 35-38% în favoarea lui Iohannis.

La 19:45, îşi face apariţia preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban. Se arată şi el extrem de optimist în ceea ce priveşte rezultatul final. Singura sa grijă e că va pierde un pariu făcut, cu ceva timp în urmă, cu colegii săi din partid: „Am spus că Iohannis va câştiga cu 69,5%”.

Orban încă are emoţii că Iohannis nu va atinge această cifră, iar el va pierde pariul.

Curtea şi holul de la intrarea în sediul PNL încep să se umple de membri simpatizanţi. E o aglomeraţie ca în mijloacele de transport în comun, într-o zi cu ploaie. Se zâmbeşte, se fac poze, se fac glume.

„Băi, de unde sunt toţi ăştia? Pe unii dintre ei îi văd pentru prima oară aici”, se aude o voce de liberală autentică. Lumea râde ca la o glumă bună.1

„Afară! Tot partidul să iasă afară! Faceţi loc preşedintelui Iohannis!”

Preşedintele Iohannis îşi face apariţia cu jumătate de oră înaintea anunţării rezultatelor exit-poll-ului. Aglomeraţia creşte exponenţial, toţi vor să-şi facă o poză cu vedeta serii, toţi vor un crâmpei de amintire de la acest moment istoric.

La ora 21, are loc o mică busculadă în sediul devenit, brusc, prea mic pentru o petrecere atât de mare.
Iohannis încearcă să coboare scările spre podiumul instalat afară, în curtea clădirii, de unde e aşteptat să rostească discursul de învingător.

Nu poate. Aglomeraţia e, pur şi simplu, prea mare.

Din mulţimea de jos, cineva strigă: „Toată lumea afară! Tot partidul să iasă afară! Faceţi loc preşedintelui!”. Oamenii se execută, iar Iohannis reuşeşte, nu uşor, să se strecoare spre ieşire.

Ora 21. Afară e frig şi burniţează mărunt. Paltonul preşedintelui Iohannis a devenit, brusc, prea strâmt pentru umerii lui Iohannis. Sunt afişate rezultatele exit-polului. Din mulţime răzbat aplauze şi strigătele victoriei: „Io-ha-nnis! Io-ha-nnis!”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri