Rezoluția pentru Tribunalul special pentru crime de război din Ucraina, adoptată de PE. Maria Grapini a votat împotrivă: „Din greșeală”

Data publicării:
maria grapini
Maria Grapini, în plenul Parlamentului European. Sursa foto: pagina de Facebook/Maria Grapini

Parlamentul European a adoptat, joi, rezoluția privind înființarea unui Tribunal special pentru crimele de război din Ucraina. Rezoluția a fost adoptată cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri. 

Printre cele 19 voturi împotrivă, pe lista publicată pe site-ul Parlamentului European, figurează cel al Mariei Grapini. 

Aceasta a declarat, pentru Digi24.ro, că „se întâmplă din tastă să votezi greșit”. Grapini susține că a votat din greșeală împotriva rezoluției, dar că imediat a corectat votul. „Se întâmplă să s greșească la tastă, dar poți să schimbi votul, și l-am schimbat imediat”, a spus europarlamentarul PSD. 

Grapini a explicat că susține fără rezerve înființarea Tribunalului special pentru crime de război. 

vot gresit grapini
Pe lista de vot, Maria Grapini apare la voturile „împotrivă”

Rezoluția adoptată de PE recomandă statelor UE să susțină înființarea unui Tribunal special cu atribuții extinse pentru judecarea crimelor de război comise în Ucraina. 

Parlamentul European susține că înființarea acestui organism ar îndrepta lipsurile din construcția juridică internațională în privința crimelor de război și că ar trebui ca Tribunalul să se bazeze pe standardele și principiile care se aplică Curții Penale Internaționale. 

„Înființarea unui Tribunal special s-ar focusa pe acuzațiile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității săvârșite în Ucraina”, se arată în textul rezoluției. 

Aceasta specifică faptul că un astfel de tribunal special trebuie să aibă jurisdicție să ancheteze nu doar pe Vladimir Putin și pe liderii politici și militari din Rusia, dar și pe Alexander Lukașenko și pe liderii politici și militari din Belarus. 

 ”Parlamentul European crede cu tărie că înființarea acestui tribunal special ar transmite un semnal foarte puternic atât către societatea rusă cât și către comunitatea internațională, că Putin și elita politică și militară din Rusia pot să fie condamnați pentru invazia din Ucraina și subliniază că ar fi un semnal căre elita politică și de afaceri din Rusia, dar și către aliații Rusiei că Federația Rusă, sub conducerea lui Putin, nu se mai poate întoarce la „business as usual” cu țările din Occident”. 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri