Scântei: Unele dosare SIPA au fost xeroxate. Toader să explice cum documente clasificate au ajuns în presă

Data actualizării: Data publicării:
Scantei%20Laura-Iuliana

Senatorul PNL Iulia Scântei, membră în comisia care a redactat raportul privind arhiva SIPA, a declarat joi pentru News.ro că a constatat că unele documente din respectiva arhivă au fost copiate înainte de începerea activităţii comisiei, în iunie 2007, şi îi cere public ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să explice cum e posibil ca un document clasificat să apară în presă, referindu-se la raportul comisiei întocmit în 2008.

Existau menţiuni pe unele dintre ele (dosare din arhiva SIPA - n. r.) că s-a făcut xerox”, a spus Iulia Scântei. Întrebată dacă au fost identificate persoanele care au făcut copii după respectivele documente, Scântei a declarat că o singură persoană, care era un fost angajat SIPA, a fost audiată, iar concluziile au fost trecute în raportul comisiei.

„S-a făcut o singură audiere a unui angajat din cadrul Ministerului Justiţiei la acea dată şi care făcuse parte şi din comisia desemnată de ministrul Macovei cu ocazia inventarierii şi era un fost ofiţer SIPA. A fost singurul angajat al fostei SIPA audiat de această comisie pentru a ne lămuri cu privire la anumite aspecte. Au existat nişte lămuriri, au existat nişte semne de întrebare, le-am consemnat în raport. Numele său îl poate da ministrul Justiţiei, întrucât are tot accesul la angajaţii ministerului. E răspunderea ministrului Justiţiei să îi evidenţieze pe toţi cei care au fost sau au avut vreo legătură sau au fost implicaţi în activitatea aceasta de inventariere a arhivei SIPA”, a explicat Iulia Scântei.

„Noi am făcut verificări pornind de la documentele legale – hotărâri de Guvern, inclusiv hotărâri ale CSAT, pentru că au existat şi astfel de reglementări – cu ceea ce s-a finalizat anterior începerii activităţii de către noi. Au fost verificate şi aspecte privind modalitatea de distrugere a unor documente anterioare. Atât constituirea, modul în care a fost constituită arhiva, colectarea ei de la toate unităţile din ţară ale fostei SIPA – au fost circa 10 – 12 unităţi teritoriale care au transmis către Bucureşti arhivele proprii - , selecţia şi arhivarea şi inventarierea lor a fost verificată în decursul perioadei cât ne-am desfăşurat activitatea”, a mai spus ea.

Întrebată dacă au existat incidente de securitate în perioada iunie – decembrie 2007, când a făcut parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA, Scântei a spus că nu are cunoştinţă de aşa ceva, explicând că niciun membru al comisiei nu avea acces singur la arhivă, ci, potrivit regulmentului de funcţionare, trebuia să fie întotdeauna însoţit de cel puţin un alt membru.

Scântei critică scurgerea în presă a raportului comisiei, pe care o consideră un incident de securitate la nivelul Ministerului Justiţiei, şi îi cere lui Tudorel Toader explicaţii.

„Singurul incident de securitate pe care îl sesizez este apariţia în presă a raportului clasificat «secret de serviciu», anterior declasificării lui. Domnul ministru ar trebui să-şi continue activitatea. După ce a făcut o trecere în revistă a proceselor-verbale lăsate în cadrul ministerului la cabinetul ministrului, ar trebui să treacă acum prin corpul de control propriu şi să-şi verifice incidentele de securitate, că par să aibă incidente grave de securitate. Atunci când printr-o acţiune, chiar jurnalistică, apar în presă documente care duc la compromiterea unor informaţii clasificate, anterior derulării procedurii de declasificare, mă scuzaţi, un ministru al Justiţiei ar trebui să se sesizeze în primul rând cu privire la acest aspect. Îi cer public să ne spună şi nouă cum e posibil ca documente clasificate în timpul mandatului său să ajungă în presă. Nu am nimic cu faptul că presa a accesat nişte informaţii, problema nu e la presă, ci problema e în cadrul Ministerului Justiţiei”, a mai spus senatoarea PNL.

Evenimentul Zilei a publicat, joi, raportul comisiei din care a făcut parte si Iulia Scântei.

Fostul şef al ANI Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei se numără printre cei care au intrat în arhiva SIPA în calitate de membri ai comisiilor de inventariere, conform listei făcute publice joi de Ministerul Justiţiei. Ministerul precizează  că din documentele pe care le deţine nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006 şi anunţă că va face publice şi rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind "evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat", precum şi procesele verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri