Exclusiv Ședință cu nervi la PNL. Ciucă: Și eu sunt supărat. Nu trebuie să încurajăm traseismul

Data actualizării: Data publicării:
ciuca in studioul digi24
Nicolae Ciucă a vorbit luni seara, în exclusivitate la Digi24, despre traseismul politic.

Nicolae Ciucă a vorbit luni seara, în exclusivitate la Digi24, despre traseismul politic și despre derogarea prevăzută în proiectul de OUG, care permite primarilor să candideze din partea unui alt partid, față de cel din partea căruia a fost ales în 2020, evitând astfel să își piardă mandatul. „Nu trebuie să încurajăm traseismul”, a spus președintele PNL, adăugând că și eleste supărat, făcând referire la ședința PNL de duminică, atunci când mai mulți membri importanți ai PNL s-au arătat indignați de această derogare trecută în proiectul de ordonanță.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Știm că la PNL e o mare supărare în legătură cu traseismul, căruia i s-ar face cale liberă odată cu proiectul ordonanței.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Și eu sunt supărat.

Cosmin Prelipceanu: De ce sunteți supărat?

Nicolae Ciucă: Pentru că nu trebuie să încurajăm traseismul. Aici este o chestiune pe care, sper să mă audă cât mai mulți primari, am discutat-o de fiecare dată. Și le spun - măi, oameni buni, sunteți oameni în funcții publice care reprezentați baza partidelor politice.

Oamenii se uită la partidele politice, percepându-vă prin activitatea pe care o desfășurați la nivelul fiecărei localități.

Este absolut incorect, ca în funcție de oportunitate – și nu sunt mulți – vă aduceți aminte în 2014, dacă nu mă înșel, a fost acea ordonanță în care au schimbat barca, cum se spune, peste 500 de primari. Nu s-a întâmplat să câștige.

Cosmin Prelipceanu: Nu sunt mulți 500?

Nicolae Ciucă: Sunt foarte mulți, dar iată că nu s-a întâmplat să câștige cine pregătise ordonanța. Vorbim despre cea care s-a dat înainte de alegerile prezidențiale, au migrat 500 de primari. Nu este obligatoriu să se întâmple lucrul ăsta, să câștige.

Este o chestiune de respect de sine, respect față de cetățeni, și este o chestiune care ține de moralitatea și de percepția partidelor mainstream. Partidele mainstream intră în aceste campanii politice cu baza lor, cu primarii. Și fiecare dintre noi ne străduim să facem această legătură cu oamenii, pe baza politicilor pe care le facem pentru ei.

Cosmin Prelipceanu: Este manevra PSD?

Nicolae Ciucă: Nu vreau să speculez. Nu pot să spun chestiunea asta, pentru că nu știu ce este în interior.

Cosmin Prelipceanu: Cum a apărut în textul ordonanței această derogare?

Nicolae Ciucă: Aici trebuie să explicăm că atunci când am discutat, și sunt convins că ai noștri colegi de la PSD își aduc aminte de această chestiune, am încercat să găsim soluțiile prin care să evităm această oportunitate de a trece primarii de la un partid la altul.

Problema care apare este următoarea: sunt primari, în număr de vreo 200, care ar putea să-și piardă mandatele trecând de la un partid la altul. Este această situație, în care acele localități nu vor avea primar, și probabil nici consiliu local până la intrarea în mandat a celor care vor fi aleși.

Și atunci căutăm soluții să vedem care variantă este mai bună. Fie păstrăm actuala situație în care au loc alegerile și cele 200 și ceva de primării rămân fără primari și fără consiliu local, și va rămâne ca administrarea să se deruleze doar prin secretarul primăriei, fie găsim o altă formulă juridică care să asigure această situație. Cu certitudine, PNL nu încurajează traseismul politic.

Au fost nenumărate discuții, nu este pentru prima dată când avem această dispută. Noi am venit cu o propunere legislativă, astfel încât să se stopeze traseismul politic.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri