Influenţa SRI asupra protestelor din ţară, pe ordinea de zi a Comisiei de control la audierea lui Eduard Hellvig (News.ro)

Data actualizării: Data publicării:
eduard hellvig - fb

Comisia de control al SRI intenţionează să discute miercuri, în cadrul audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, şi despre „influenţa” Serviciului asupra protestelor care au avut loc duminică seară în întreaga ţară, deoarece această chestiune priveşte şi „siguranţa naţională”, au declarat, luni, pentru News.ro, surse din comisie.

eduard hellvig - fb

Sursele citate au afirmat că membrii Comisiei de control al SRI vor adăuga la ordinea de zi şi „subiectul mai larg al evenimentelor” care au avut loc duminică seara în întreaga ţară, unde zeci de mii de oameni au protestat faţă de ordonanţele care vizează graţierea şi modificările aduse Codului penal.

Potrivit surselor News.ro, reprezentanţii SRI vor fi întrebaţi, în cadrul audierii de miercuri din Comisie, despre „influenţa lor asupra situaţiei generale a ţării”. „Priveşte şi siguranţa naţională”, au completat sursele citate. 

Eduard Hellvig a fost invitat, miercuri, la comisie, pe tema scandalului în care a fost implicat Florian Coldea.

SRI a respins, într-un comunicat de presă transmis duminică seară, „orice încercare de a implica instituţia în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”.

„Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, a arătat Serviciul Român de Informaţii.

SRI a menţionat că aduce aceste precizări „în urma acuzaţiilor grave aduse în spaţiul public privind implicarea instituţiei în organizarea protestului de duminică”. (N.red. - Este vorba despre informații vehiculate la diverse posturi de televiziune, unele atribuite chiar unor miniștri din Cabinetul Grindeanu, potrivit cărora serviciul secret „Doi și-un sfert” ar fi fost implicat în acțiunea de duminică seara. De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, ar fi cerut, la o reuniune de urgență a liderilor coaliției de guvernare, ca SRI să spună dacă a jucat vreun rol în protestele de duminică seară).

Peste 20.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Capitală faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Manifestaţia, care a durat patru ore, a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, iar de acolo la sediul PSD.

La manifestaţia din Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat de către protestatari şi i-a fost scandat numele. „Avem preşedinte”, „Iohannis e cu noi”, „România cere: fără graţiere”, au strigat oamenii.

Şeful statului a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi. 

Citiți șiCe urmărește Dragnea? Președinte. Anul acesta!

Ce va face Liviu Dragnea mai departe

Liviu Dragnea: Președintele României, în fruntea unei noi mineriade

C.T. Popescu: Klaus Iohannis a făcut un gest politicianist ieftin

Marș împotriva amnistiei și grațierii. Zeci de mii de protestatari în toată țara

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri