Sorin Frunzăverde (PNL): Nu găsesc justificată graba din procesul de revizuire a Constituției

Data publicării:
10022013 20m 20frunzaverde-48745

Vicepreședintele PNL Sorin Frunzăverde, inițiatorul unui recent proiect de lege privind regionalizarea României, consideră că va fi foarte greu ca în câteva luni să poată fi elaborată noua Constituție, iar graba nu i se pare justificată.

Liderii USL au convenit, zilele trecute, să susţină varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în luna septembrie, iar potrivit calendarului anunţat de primul ministru, negocierile nu pot dura mai mult de lunile iunie - iulie.

„În mai-iunie, dacă va fi nevoie să prelungim sesiunile parlamentare, să se voteze în cele două Camere propunerea de revizuire, după care probabil septembrie -octombrie să avem referendumul de ratificare”, a adăugat Victor Ponta, în urmă cu câteva zile.

„Și în contextul acestei legi a regionalizării, eu am afirmat că va fi foarte greu ca în trei – patru luni să avem o nouă Constituție, pentru că nu cred că trebuie să vorbim despre revizuirea Constituției, trebuie să vorbim de o nouă Constituție, care să reflecte realitățile românești din acest moment. O asemenea nouă lege fundamentală a statului trebuie dezbătută în comisia pentru elaborarea unei noi Constituții, în Parlament și mai ales în societatea românească”, a subliniat Sorin Frunzăverde, la Digi24.

Trebuie dezbătută în societate, pentru că atunci când o supunem la vot prin referendum, trebuie să avem un consens mai larg, pentru a nu avea eternele comentarii cum că „Nu ne reprezintă pe noi, vă reprezintă doar pe voi” etc”, a declarat Sorin Frunzăverde.

„Nu găsesc această grabă justificată”, a subliniat liderul liberal.

Vicepreședintele PNL a admis că a discutat acest aspect cu liderii partidului și vor hotărî în perioada următoarea punctul oficial în această chestiune.

Care sunt regiunile din proiectul lui Frunzăverde

Sorin Frunzăverde este cel care a propus săptămâna trecută un text de lege pentru regionalizare, pe care l-a și detaliat șa Digi24. Proiectul include, printre altele ca cele opt capitale să fie stabilite prin lege, nu să fie sunt automat ale actualelor regiuni de dezvoltare.

„Este un text de lege care, chiar dacă are, să spunem, și niște măsuri tranzitorii, pentru situația în care vom înființa aceste regiuni de dezvoltare mai repede, spune foarte clar că în mod normal, aceste regiuni trebuie să apară în 2016, să fie alese consiliile regionale prin vot direct de câtre populația regiunii, de asemenea, și președintele consiliului regional”, a detaliat Sorin Frunzăverde, la Digi24.

„În esență, regiunile preiau din atribuțiile ministerelor, pentru că asta înseamnă regionalizare”, a subliniat inițiatorul proiectului de lege.

Potrivit proiectului de lege privind regionalizarea, iniţiat de liberalul Sorin Frunzăverde, capitalele regiunilor vor fi stabilite prin lege, la Cluj-Napoca, Piatra-Neamţ, Timişoara, Alba Iulia, Brăila, Craiova, Călăraşi şi Bucureşti.

În proiectul de lege iniţiat de liberalul Sorin Frunzăverde, sunt prevăzute opt regiuni.

1) Regiunea Bucureşti-Ilfov: municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov;

2) Regiunea Centru: judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu;

3) Regiunea Nord-Est: judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui;

4) Regiunea Nord-Vest: judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Salaj;

5) Regiunea Vest: judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş;

6) Regiunea Sud-Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj;

7) Regiunea Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman;

8) Regiunea Sud-Est: judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri