Surse: Negocieri PSD-PNL pentru europarlamentare. Cine e femeia independentă care ar putea deschide lista și cine are un loc asigurat

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca si marcel ciolacu
Liderii PSD și PNL trebuie să finalizeze săptămâna viitoare lista la europarlamentare. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că liderii Coaliției încă nu s-au decis asupra numelui care va deschide lista PNL-PSD la europarlamentare, însă au în vedere mai multe nume, printre care Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România dar și Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin.

La ședința coaliției de vineri, subiectul listei la europarlamentare nu a fost discutat, liderii PSD și PNL fiind obligați să finalizeze negocierile pentru aprobarea ordonanței privind comasarea alegerilor.

Negocierile vor fi reluate în următoarea ședință de Coaliție, probabil duminică, pentru ca cele două partide să finalizeze împărțirea locurilor pe listă cel mai târziu săptămâna viitoare.

Potrivit surselor citate, există mai multe puncte în care cele două partide nu se înțeleg, unul dintre ele fiind legat de solicitările PUSL. PNL și PSD și-au propus să obțină cel puțin 17 europarlamentari, din care cel puțin două locuri ar urma să ajungă la PUSL. Dacă din locurile PSD unul va merge mai mult ca sigur către Maria Grapini, actual europarlamentar ajuns la Bruxelles tot pe lista PSD, și liberalii ar trebui să cedeze unul din locurile lor către partidul înființat de Dan Voiculescu, care ar urma să fie ocupat de Lavinia Șandru sau un alt nume de la PUSL.

Printre numele date ca sigure pe lista europarlamentarilor PSD-PNL sunt de la PSD - Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Dragoș Benea, Vasile Dîncu, Dan Nica iar de la PNL- Rareș Bogdan, Adina Vălean, Siegfried Mureșan, Dan Motreanu, Vasile Blaga, Daniel Buda. 

De asemenea, în PNL au fost făcute presiuni pentru o candidatură a lui Emil Boc la europarlamentare, însă acesta a refuzat exprimându-și dorința să candideze pentru un nou mandat la Primăria Cluj. 

Pe lista comună PSD-PNL și-ar putea găsi loc și Corina Crețu, care a demisionat din Pro România. Surse politice susțin că jocul făcut de Victor Ponta, cu negocierile cu AUR, a avut legătură cu intenția de a o impune pe Crețu pe lista PSD. După ce au apărut informații că partidul lui Ponta ar negocia o alianță cu AUR, informații negate de liderii AUR, Corina Crețu a transmis public că demisionează din partid. Ulterior, Crețu a declarat că „dacă PSD are nevoie de mine, voi răspunde pozitiv.”

Depunerea candidaturilor se face până pe 11 aprilie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri