Tăriceanu: Președintele Iohannis pare ținut captiv de servicii

Data publicării:
tariceanu

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a susținut miercuri o conferință de presă în care s-a referit la sporirea controlului Parlamentului asupra serviciilor secrete, la atitudinea președintelui în acest context și la o posibilă lege a grațierii. În finalul discursului, Tăriceanu a făcut un apel către Klaus Iohannis în care i-a cerut să aleagă între a fi ținut captiv de servicii sau o atitudine tranșantă.

Călin Popescu Tăriceanu: „Și eu și mulți români am trăit în iadul comunist ne-am imaginat că după 1990 drepturile și libertățile individuale ale cetîțenilor vor fi pe deplin respectate și nu vom ajunge nici în cele mai negre vise să retrăim perioada neagră a comunismului în care legea în România era făcută de securitate împreună cu procuratura și partidul comunist. Astăzi nu mai avem partidul comunist, avem celelalte două instituții.

Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă ne arată o nouă față mai puțin văzută despre practici nelegale ale serviciilor de informații, ale procuraturii și defecțiuni grave, excese, abuzuri în justiție. Decizia pe care președintele a luat-o cu o zi în urmă de a-l trece în rezervă pe adjunctul șefului SRI, nu face decât să confirme lucrurile pe care le-am reclamat în ultimii ani.

Care este gradul de implicare a serviciilor secrete în Justiție? În baza căror legi câmpul tactic al serviciilor s-a extins în domeniul Justiției? Parlamentul nu a dat o astfel de lege. Există unele hotărâri ale CSAT care a venit să supralegifereze peste Parlament și sunt ilegale, nelegitime, au venit să reglementeze modul în care serviciile se pot implica în zona Justiției.

Președintele, din poziția pe care o are, trebuie să se decidă dacă dorește să fie garantul Constituției și a respectării legilor, sau dorește să fie omul sistemului, adică al serviciilor și al procuraturii. Călcând lege, călcând normele de drept, preocupându-se numai de instituții care să fie puternice dar nu de cetățean, instituțiile trebuie să servească cetățeanul, nu călcăm în picioare pe oameni.

Exemplele care se adună în ultima vreme sunt tot mai numeroase, demonstrează gravele erori din România, pentru că procurorii nu și-au făcut treaba, judecătorii au închis ochii, oameni nevinovați au stat în pușcărie zece ani, au fost arestați fără să fie condamnați, Maria Rarinca de exemplu, lucrurile arată că justiția funcționează defectuos și e nevoie de o reformă.

Trebuie să ducem discuția în zona legilor, cum aducem în concordanță cu deciziile Curții cum reveni la normalitate și la adevăratul stat de drept, nu la ce își imaginează președintele, care servește răfuielilor între partide. Asta e din păcate România de azi și în 2015 când îi atrăgeam atenția președintelui că instituțiile funcționează defectuos, iată că azi se adeverește și președintele are o anumită responsabilitate.

Îi cer președintele să apere drepturile individuale, dacă dânsul nu o va face, eu voi aplica acest rol, din funcția de președinte al Senatului, am intrat în politică pentru ca oamenii să se simtă liberi și demni. Îmi servesc statul, servindu-mi cetățenii, statul român trebuie să se ocupe de oameni, să înțeleagă care e menirea lor. Ambițiile personale nu putem să le ignorăm, dar nu pot să ducă în final la un rezultat ca cel din România. Un om care încearcă să blocheze activitatea Parlamentului, Guvernul, numai ca să satisfacă agenda proprie, ne îndreptăm către o criză politică profundă

Apelul să fie bine auzit de președinte, care să se hotărască ce fel de președinte vrea să fie, captiv de servicii, cum pare să fie acum, din motive putem să le intuim sau care poate nu sunt adevărate și atunci președintele are posibilitatea să ia o atitudine tranșantă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri