Traian Băsescu: Victor Ponta - nătăfleț. El, Tăriceanu și Hunor sunt echivalentul soluției mele imorale

Data actualizării: Data publicării:
traian basescu digi

Traian Băsescu, fostul președinte al României, care s-a războit politic cu Victor Ponta pe ultima parte a mandatului său, spune că obiectivul major al liderului Pro România este să acapareze PSD și tocmai de aceea nu trebuie cooptat într-o formulă de guvernare alături de PSD. El, Călin Popescu Tăriceanu și Kelemen Hunor, liderul UDMR, reprezintă echivalentul a ceea ce Traian Băsescu a aplicat odată, când s-a aliat cu partidul lui Dan Voiculescu: „soluția imorală”, a spus fostul președinte la Digi24. Formarea unui nou guvern pare destul de dificilă, iar un eșec ar însemna o revitalizare a Vioricăi Dăncilă în lupta pentru fotoliul de la Cotroceni. 

Fostul președinte a analizat mai întâi relația dintre Victor Ponta și PSD, recunoscâd că liderul Pro România este marele câștigător al rezultatului moțiunii de cenzură:

„Ar fi de tot râsul dacă PSD ar forța-o pe Dăncilă să renunțe la candidatură și să treacă să-l susțină pe candidatul lui Ponta și Tăriceanu. Abordarea e de un ridicol total, arată lipsă de minimă inteligență. Adică tu faci atâta rău PSD-ului, tu, Ponta, și pe urmă spui domnule, soluția este să susțineți candidatul meu. Așa ceva depășește niște limite în care niște partide pot juca. Nu este fezabilă o asemenea idee. În schimb, este fezabil ca domnul Ponta să se ducă la PSD și să spună: Îmi pare rău, am greșit-o, hai să ne unim, să refacem PSD. Pentru că de-asta a căzut PSD-ul: datorită fracturii pe care a generat-o Ponta. Este adevărat, el este marele câștigător al căderii guvernului Dăncilă, pentru că pe de-o parte, este participant la căderea guvernului Dăncilă, ceea ce oarecum îl legitimează ca fiind opozant al PSD-ului, pe de altă parte, PSD-ul are nevoie de el ca de aer, degeaba o fac pe ambițioșii, au nevoie de gruparea lui Ponta. Pentru că dacă și-ar da mâna, foarte greu ar fi de conceput un guvern liberal”, a arătat Traian Băsescu.

„A ajuns și nătăflețul ăsta să spună: Fără Viorica Dăncilă!”

Întrebat despre disponibilitatea lui Victor Ponta de a face un guvern PSD-Pro România-ALDE, dar fără Viorica Dăncilă, fostul președinte a comentat: „A ajuns și nătăflețul ăsta să spună: Fără Viorica Dăncilă! Cine-i, frate, Viorica Dăncilă? A, dacă spunea fără Băsescu, îi înțelegeam! (râde) De 30 de ani ne luptăm unii cu alții, dar ce-ai cu Viorica Dăncilă, ce rău le-a făcut? Ponta trebuie să înțeleagă că nu toți sunt vânzători ai propriului partid, cum e el”.

Fostul președinte s-a amuzat și de o declarație a lui Călin Popescu Tăriceanu, care se recomanda ca având experiență politică. „Păi, măi, Tăriceanule, tu ți-ai prăpădit partidul pentru că ai ieșit din guvernare și îndrăznești să vorbești de experiența pe care o ai?” l-a ironizat Traian Băsescu. „Tăriceanu este și el o altă cauză a prăbușirii guvernului. PSD-ul a avut parte numai de decizii ori ticăloase, ca cele ale lui Ponta, să rupă din PSD și să-și facă propriul partid dacă tot fusese ales Dragnea, ori decizii lipsite de maturitate, ca cele ale lui Tăriceanu, care s-a supărat că nu e el candidatul PSD-ului la prezidențiale și a ieșit din guvern, ceea ce i-a făcut praf și partidul”, crede Traian Băsescu.

Indiferent ce cere, lui Ponta nu trebuie să i se dea nimic

Întrebat dacă i se pare viabilă varianta de guvern propusă de Victor Ponta, PSD-Pro România- ALDE, Traian Băsescu a comentat: „Știți de ce nu e viabilă, deși ei pot face majoritatea? Pentru că mai este un personaj care se numește Klaus Iohannis și acest personaj trebuie să desemneze premierul. PSD nu mai este în poziția de la câștigarea alegerilor, când venea la președinte cu 46 la sută. PSD e fracționat în momentul de față, iar președintele în mod legitim spune: Băieți, uitați, aveți acolo un partid înregistrat, care e rupt din voi, care se numește Pro România, deci plecați de aici cu rezultatele voastre de la alegeri! În momentul de față, nu mă puteți convinge că mai puteți duce guvernarea. E simplu discursul președintelui. Și atunci va numi pe cine va dori domnia sa. Socoteala lui Ponta aici e greșită: nu ține cont că există acest personaj care locuiește la Cotroceni și care trebuie, că asta-i Constituția, să numească un premier”, a explicat fostul președinte.

Indiferent ce ar cere Victor Ponta pentru susținerea noului guvern, nu ar trebui să i se dea nimic, mai spune Traian Băsescu. Logica politică arată că obiectivul lui major nu este să guverneze acum, ci după alegerile din 2020, obiectivul lui major fiind acum să acapareze PSD-ul. Se poate și fără să-l acapareze: să relipească cele două grupări, dar atunci probabil i s-ar pune condiția să nu preia el conducerea partidului, a arătat Traian Băsescu.

Are Klaus Iohannis soluția în buzunar?

În ceea ce-l privește pe Ludovic Orban, probabilul premier desemnat, Traian Băsescu spune că n-are cum să strângă majoritatea în Parlament. „Decât dacă merge pe ceea ce eu am numit, la un lucru făcut de mine, soluția imorală, când am luat partidul lui Voiculescu. Ei, echivalentul e să-l iei pe Ponta acum la guvernare și pe Tăriceanu și pe Kelemen Hunor. Ăștia-s trei politicieni care și-au vândut toți partenerii, cu niciunul nu au mers până la capăt și i-au trădat de fiecare dată”, a adăugat Traian Băsescu.

În momentul de față, fostului președinte îi e greu să întrezărească o configurație pentru un viitor guvern și nu exclude ca Viorica Dăncilă să rămână interimar. „Unde am, însă, un element pozitiv, din acest punct de vedere: președintele a declanșat sau a cerut public declanșarea acestei proceduri, liberalii au făcut-o și au făcut-o bine, ca dovadă a căzut guvernul și, în mod normal, când, în calitate de președinte, faci o astfel de solicitare înseamnă că ai toți așii în mână. Sper să-i aibă, dacă așa a decis. Ai toți așii în mână să-ți pui repede guvern, ai toți așii în mână să găsești soluții politice care să nu compromită chiar partidul care te susține”, a declarat fostul președinte.

Întrebat ce-ar fi făcut în situația de acum dacă era președinte, Traian Băsescu a răspuns că ar fi încercat să nu ajungă în această situație, adică n-ar fi provocat o cădere de guvern, dacă n-ar fi avut o soluție în buzunar.

El a mărturisit că se aştepta ca în urma consultărilor de vineri la Cotroceni să fie deja anunţat premierul şi alianţa care-l susţine, având în vedere că a fost un demers făcut de opoziţie, care ar fi trebuit pregătit în cel mai mic detaliu.

Un guvern minoritar, mai rău decât unul interimar

Preşedinte de onoare al PMP, europarlamentarul Traian Băsescu a mai declarat în emisiunea „24/7” de la Digi24 că Partidul Mişcarea Populară nu doreşte să participe la guvernare cu un alt premier decât cel propus de partid (Eugen Tomac), dar este dispus să susţină guvernul pe chestiuni „punctuale”.

Traian Băsescu este de părere că se discută inutil subiectul organizării alegerilor anticipate, care în practică sunt aproape imposibil de realizat, și în acest sens nu poate înțelege logica lui Dan Barna.  Traian Băsescu, declarat ca politician de dreapta, i-a catalogat pe membrii USR drept „neomarxişti” şi spune că sunt „greu de înţeles”. Crede însă că aceştia vor vota un guvern minoritar. Numai că, în opinia fostul președinte, un guvern minoritar este „mai slab decât un guvern interimar”.

Citiți și:  Băsescu, despre comisarul european al României: Nu exclud un joc murdar al unui individ ahtiat după funcții, gata să vândă pe oricine

Băsescu, la Digi24: Viorica Dăncilă, un om politic experimentat, dar nu suficient de inteligent

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri