Valer Dorneanu și Florin Iordache făceau, în 2007, legi pentru baronii locali

Data actualizării: Data publicării:
Presedintele CCR, Valer Dorneanu discută cu preşedintele Comisiei Speciale din Parlament, Florin Iordache
Foto: Agerpres

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, intră din nou în atenția publică. Fost deputat PSD de Iași cu două mandate, el a fost și președinte al Camerei Deputaților între 2000 și 2004. În 2010, el a fost învestit ca Avocat al Poporului iar trei ani mai târziu a demisionat pentru a deveni judecător la CCR. Anul trecut a devenit președintele Curții.

Valer Dorneanu si Florin Iordache in 2012_agerpres_6037447
Foto: Agerpres

În urmă cu zece ani, Valer Dorneanu, la acea vreme deputat din partea PSD, propunea împreună cu Florin Iordache și Tudor Mohora mai multe modificări la Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi a celor conexe acestora. Era vorba despre dezincriminarea faptelor privind deturnarea de fonduri sau utilizarea subvenţiilor de la bugetul de stat, a relatat presa la acea vreme.

Legea modificată a fost trimisă spre promulgare, dar preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o la Senat pentru reexaminare. Legea a trecut însă de Senat și a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 martie 2007.

Astfel, Legea nr. 78/2000 se modifica şi avea următorul cuprins: „b) acordarea de subvenţii cu încălcarea legii, neurmărirea, conform legii, a destinaţiilor subvenţiilor; c) utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum şi utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.”

Pedeapsa pentru aceste fapte era încadrată de la 5 la 15 ani de închisoare.

Presa scria că printre beneficiarii modificării acestei legi se aflau mai mulți baroni locali ai PSD, printre care Dumitru Sechelariu, Gheorghe Savu, Liviu Dragnea, Gavril Mârza, Bebe Ivanovici sau Nicuşor Constantinescu. Toți aceștia erau cercetați la acea vreme pentru deturnare de fonduri.

Un alt beneficiar era Marian Oprișan, trimis în judecată, cu un an înainte, de către DNA pentru deturnare de fonduri. DNA îl acuza că a cauzat un prejudiciu de 5,5 milioane de lei.

Mai exact, Consiliul Județean Vrancea a primit în anul 2004 aproape două milioane de dolari pentru pietruirea drumurilor comunale. Fondurile au fost virate de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului dintr-un credit extern de 50 milioane dolari. Ministerul era condus la acea vreme de deputatul de Vrancea Miron Mitrea, căruia Oprişan îi spunea „fratele Miron”. Procurorii DNA au stabilit că Oprişan şi ceilalţi acuzaţi se fac vinovaţi de un prejudiciu de 5,5 milioane de lei.

Presa mai relata atunci că prejudiciul total reținut în sarcina celor enumerați mai sus se ridica la peste 20 milioane de lei.

Statisticile DNA din perioada 2003-2005 arată că au fost descoperite 337 infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi alte 121 infracţiuni la regimul de creditare, vârful de sarcina fiind în anul 2004, când s-au înregistrat 230 de asemenea infracţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri