„Viktor Orban instigă la un experiment social de factură eugenică”. Alexandru Muraru atacă decizia CNCD de a nu-l sancționa pe Orban

Data actualizării: Data publicării:
premierul maghiar Viktor Orban la o masă cu hărțile Ungariei și României în spatele său
Premierul maghiar Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Deputatul PNL Alexandru Muraru a anunțat că a atacat la Curtea de Apel Iași decizia CNCD de a nu-l sancționa pe Viktor Orban pentru declarațiile rasiste și xenofobe de la Școala de Vară de la Băile Tușnad.

„Justiția Română are șansa de a fi prima instanță europeană care condamnă liderul unui stat membru al Uniunii Europene, Viktor Orban, pentru declarații rasiste și instigare la ură pe criterii etnice. În plus, această decizie ar putea fi un exemplu pentru alte state membre ale Uniunii Europene, demonstrând că nu trebuie să tolerăm nicio formă de discriminare și că trebuie să ne angajăm în lupta împotriva rasismului și instigării la ură”, a spus Muraru într-un comunicat de presă.

În luna iulie 2022, premierul maghiar Viktor Orban a atacat, într-un discurs ținut în România la Băile Tușnad, „amestecarea raselor europene și non-europene” și a susținut că „noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

În luna august 2022 Alexandru Muraru a sesizat CNCD și a cerut sancționarea lui Viktor Orban pentru declarațiile rasiste și xenofobe. Muraru a spus, cu acel prilej, că declarațiile care fac apel la "puritate rasială" sunt inaccpetabile într-o Românie europeană și tolerantă.

„Viktor Orban instigă la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor și persecuției și a crimelor secolului XX. Astfel, declarațiile sale fac apel la puritate rasială și sunt inacceptabile într-o Românie europeană. Acest discurs pare desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX”, a precizat Muraru.

Ulterior, plenul CNCD a decis că Viktor Orban nu poate fi amendat întrucât se bucură de imunitate diplomatică prin prisma funcției sale de prim-ministru al Guvernului Ungariei.

Deputatul PNL Muraru a spus că a contestat la Curtea de Apel Iași decizia CNCD întrucât 

„Am contestat la Curtea de Apel Iași această decizie a plenului CNCD „întrucât Vikor Orban a făcut aceste declarații la Băile Tușnad într-un cadru neoficial, într-un context care excede poziția sa guvernamentală”.

„Este inacceptabil ca un organism oficial precum CNCD să adauge motive nejustificate de respingere a unei sesizări pentru declarații rasiste și homofobe făcute de un lider politic de rangul lui Viktor Orban. Această decizie este o încălcare a Constituției și o amenințare la adresa valorilor fundamentale ale unei societăți libere și democratice”, a precizat Alexandru Muraru.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri