Predoiu, după fuga lui Cherecheș: România e în top 5 la protecția frontierelor. Notorietatea lui nu înlătură singularitatea cazului

Data publicării:
catalin predoiu
Cătălin Predoiu, ministrul afacerilor interne. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, susține că frontierele României sunt printre cel mai bine protejate din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a reușit să fugă din țară folosind actele unui văr, chiar înainte de a fi condamnat la închisoare.

„Un caz izolat nu reprezintă un o evaluare pe tot sistemul. Astfel de situații au loc în toate statele Uniunii Europene. Sunt persoane care reușesc uneori să scape controlului de la frontieră”, a spus Predoiu într-o conferință de presă.

„Pe de altă parte, evaluarea performanțelor unei frontiere se face în ceea ce privește trendurile mari, privindd migrația ilegală, fluxuri mari de migranți, transporturi mari. Din această perspectivă, o spun cu toată responsabilitate, e un lucru pe care îl recunosc și colegii noștri, miniștri din alte țări, România este o țară cu performanțe dacă nu de top 3, de top 5 la protecția frontierelor în Europa, cel puțin.

Frontierele României sunt printre cele mai protejate din frontierele Uniunii Europene”, a susținut el.

„Poate fi paradoxal să spun lucrul acesta după un astfel de caz, dar notorietatea lui nu înlătură singularitatea lui. Un caz e astfel de notorietate nu presupune că sunt multe astfel de cazuri. Dimpotrivă, în ceea ce privește stoparea migrației ilegale, România exportă bune practici”, a continuat ministrul.

Întrebat despre rănile despre fața lui Cherecheș, prins marți seara în Germania, ministrul a spus că este vorba despre „o vătămare în cursul încercării de a scăpa de legitimare”.

Cherecheș a fost reținut marți seara de poliție, în orașul german Augsburg.

El a fost prins când se pregătea să părăsească Germania. A călătorit alături de o mătușă, cu mașina, circulând pe autostradă cu aproape 200 de km/oră, au spus surse oficiale germane. Cei doi au ajuns la gara din Augsburg și încercau să scape de autovehicul, eventual să ia un tren sau un taxi. Acela a fost momentul în care a fost prins de polițiștii bavarezi și BKA (Poliția federală de investigații criminale - n.red.). Aceleași surse au mai precizat că fostul primar ar fi încercat să se opună arestării și s-a rănit când a vrut să fugă de oamenii legii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri