Prim-procurorul Raluca Stăncescu a fost reținută 24 de ore pentru șantaj

Data actualizării: Data publicării:
raluca stancescu

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Botoşani Raluca Stăncescu a fost reţinută 24 de ore pentru şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, anunţă DNA, relatează News.ro.

În afară de Raluca Stăncescu, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore şi pentru Cătălin Stavără, pentru şantaj. Stăncescu şi Stavără urmează să fie prezentaţi vineri Curţii de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20.07.2017, pentru Constantin Batcă, aget de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei.

De asemenea, şi alte persoane sunt vizate în anchetă.

"În cursul lunii octombrie 2015, inculpata Stăncescu Raluca împreună cu inculpatul Stavără Cătălin, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa - prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără Cătălin", susţin procurorii.

În opinia lor, "prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane".

De asemenea, conform DNA, "în perioada 30.10.2015 – 04.02.2016, inculpata Stăncescu Raluca, în aceeaşi calitate, l-a determinat în mod direct pe inculpatul Batcă Constantin, agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de inculpatul Stavără Cătălin, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi favorizării acestuia din urmă".

În 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere, mijloc de probă în acelaşi dosar penal, în vederea favorizării lui Cătălin Stavără, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni.

"În aceeaşi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.
Prin acest demers au fost afectate atât interesele şi activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât şi interesele legale ale persoanei respective, ale căror drepturi şi libertăţi fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condiţiile prevăzute de lege şi autorizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi", afirmă procurorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri