Rusia acuză Ucraina de un atac cu drone în apropierea centralei nucleare Zaporojie, în timpul rotaţiei inspectorilor AIEA

Data publicării:
IAEA Mission Arrives At Zaporizhzhia Nuclear Plant - Ukraine
Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică sunt permanent prezenți la Zaporojie. FOTO: Profimedia Images

Drone kamikaze lansate de armata ucraineană au fost interceptate joi de echipamentele de apărare antiaeriană ruse în apropierea centralei nucleare Zaporojie, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţiile internaţionale de presă. Un lider pro-rus din regiunea ucraineană Zaporojie, parțial ocupată de armata rusă, a declarat că au fost lansate în total 10 drone dinspre Nikopol, în timpul rotației membrilor misiunii AIEA.

"Nouă drone ucrainene de tipul Copter au fost detectate şi interceptate de echipamentele de apărare antiaeriană active în apropiere de oraşul Energodar", zona unde este amplasată centrala, se arată în acel comunicat.

"Regimul de la Kiev continuă să recurgă la provocări cu scopul de a crea ameninţarea unui dezastru la centrala nucleară Zaporojie şi de a perturba rotaţia inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA)", mai acuză ministerul rus.

Un lider pro-rus din regiunea ucraineană Zaporojie parţial ocupată de trupele ruse, Vladimir Rogov, a declarat că au fost lansate în total zece drone ucrainene dinspre oraşul ucrainean Nikopol şi aceasta s-a întâmplat în timpul rotaţiei membrilor misiunii AIEA.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică sunt permanent prezenți la Zaporojie

Ocupată de trupele ruse în martie anul trecut, această centrală, cea mai mare din Europa, se află aproape de linia frontului. Centrala funcţionează cu personal ucrainean şi AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de mai multe ori pentru atacurile repetate asupra zonei unde se află centrala. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut vara aceasta că trupele ruse au amplasat explozivi pe acoperişurile reactoarelor, informaţie pe care inspectorii AIEA nu au confirmat-o în urma verificărilor.

AIEA a atras atenţia asupra securităţii foarte fragile a acestei centrale şi consideră că lumea este norocoasă că încă nu a avut loc acolo un accident nuclear

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri