Cine este Andrei Belousov, noul ministru al Apărării din Rusia. Putin a pus un economist în locul unui general

Data actualizării: Data publicării:
Andrei Belousov
Andrei Belousov. Foto: Profimedia

Vladimir Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al apărării, deţinut anterior de Serghei Şoigu, informează TASS, care citează un comunicat postat pe canalul de Telegram al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus. În schimb, potrivit unui decret prezidenţial, Şoigu este numit secretar al Consiliului de Securitate rus, funcţie în care îl înlocuieşte pe influentul Nikolai Patruşev, fost director al FSB, considerat unul dintre „şoimii” regimului Putin.

Putin l-a propus pentru postul de ministru al apărării pe Andrei Belusov, fost vicepremier, un economist civil. Preşedintele rus doreşte ca ministrul apărării să fie absolut deschis inovării şi ideilor noi, motiv pentru care l-a ales pe Belusov, a menţionat Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Potrivit propunerilor prezidenţiale primite de Consiliul Federaţiei, Şoigu este înlocuit la conducerea Ministerului Apărării de Andrei Belousov. În guvernul anterior, Belousov a fost prim-viceprim-ministru.

Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost în diferite momente consilier al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Ştiinţe, între 1981 şi 2006, relatează News.ro.

Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie - 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus. 

Schimbarea lui Serghei Şoigu, care era în funcţia de ministru al apărării din 2012 şi era considerat unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Putin, intervine după doi ani şi câteva luni de război cu Ucraina, timp în care armata, mai ales la începutul invaziei, a fost criticată pentru lipsa de echipamente, coordonare şi profesionalism. În acest timp, Putin s-a confruntat cu o revoltă eşuată a mercenarilor Wagner, al căror şef, Evgheni Prigojin, avea o adversitate personală faţă de Serghei Şoigu. 

De curând, Ministerul rus al Apărării a fost zguduit de un scandal de corupţie la nivel înalt, implicându-l pe adjunctul lui Şoigu, Timur Ivanov, ceea ce a generat semne de întrebare, întrucât era binecunoscută averea sa afişată de ani de zile. Unii analişti s-au gândit că ar putea fi vorba de o luptă între clanuri rivale sau chiar de un semn al schimbării lui Şoigu din funcţie.

Premierul rus în exerciţiu Mihail Mişustin, a cărui numire pentru un nou mandat, propusă vineri de Vladimir Putin, a fost confirmată de Duma de Stat, a propus sâmbătă o serie de numiri ministeriale, cu excepţia responsabililor pentru forţele de securitate şi a ministrului de externe. Potrivit Constituţiei ruse, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei. Vladimir Putin îi propune el însuşi pe candidaţii pentru posturile de şefi ai acestor ministere şi teoretic se consultă cu camera superioară a parlamentului - Consiliul Federaţiei.

Potrivit comunicatului publicat duminică de Consiliul Federaţiei, Vladimir Putin a trimis aceste propuneri. Dacă Şoigu nu mai figurează la Ministerul Apărării, în schimb ministrul de externe, Serghei Lavrov, un alt aliat de cursă lungă a liderului de la Kremlin, rămâne în fruntea diplomaţiei ruse, pe care o conduce de două decenii. La rândul lui, Vladimir Putin este la conducerea Rusiei de 25 de ani.

Numirile în noul guvern vin după învestirea ca preşedinte, pentru un al cincilea mandat, al lui Vladimir Putin, care a avut loc la începutul săptămânii. Ca o noutate adusă de remaniere, în noul guvern, Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară va fi subordonat de-acum direct lui Vladimir Putin. Până acum era la Ministerul Apărării, dar în contextul războiului din Ucraina şi al scandalului de corupţie de la Ministerul Apărării, liderul de la Kremlin vrea probabil să aibă o supervizare directă a acestui sector important. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Ce e bine să faci înaintea somnului de 5 ori pe săptămână? Dr. Marius Sava, somnolog, răspunde și explică
Pro FM
Cum arată acum Oana Vincu din trupa Genius. Locuiește în Timișoara, a ieșit din lumina reflectoarelor și e o...
Film Now
Christina Applegate spune că nu-și mai iubește viața de când suferă de scleroză multiplă: "Sunt prinsă în...
Adevarul
Fenomen uluitor surprins în Munții Metaliferi. Busola o ia razna, iar trăsnetele lovesc necruțător FOTO VIDEO
Newsweek
VIDEO Un actor de stand-up comedy, bătut pe scenă. Ce glumă stupidă l-a scos din minți?
Digi FM
Cât de importantă e bunica pentru AMI - O poveste emoționantă la Digi FM
Digi World
Ce este „ad breaks”, funcția testată acum de Instagram. Utilizatorii sunt revoltați: „Pare o mișcare agresivă...
Digi Animal World
Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
Film Now
Evangeline Lilly, cunoscută din „Lost” și filmele „Ant-Man”, se retrage din actorie, după o carieră de 20 de...
UTV
Halsey s-a luptat in secret cu doua boli grave: “Ma consider norocoasa ca sunt in viata”. Imagini emotionante...