Afecțiunea care se manifestă prin amorțirea unei mâini. Când e nevoie de operație

Data publicării:
shutterstock_304924658

Lucraţi mult timp la calculator? Medicii atrag atenţia că există riscul să dezvoltaţi un sindrom de tunel carpian. Principalul simptom este amorţeala uneia sau a ambelor mâini.

Riscul este mare nu doar pentru persoanele care scriu mult la calculator, ci și pentru croitori, bucătari sau mecanici. Cel mai grav este că se poate ajunge la operație, dacă nu mergeți la medic din timp. Iată care sunt principalele simptome și cum poate fi prevenit acest sindrom.

Amorțeală mâinii poate apărea în multe afecțiuni. Specific sindromului de tunel carpian este faptul că acesta apare în special noaptea și se diminuează dacă scuturați mâna.

Dacă boală avansează pacientul poate să spună că resimte aceste amorțeli și pe parcursul zilei în timpul diverselor activități care necesită menținerea articulației pumnului într-o anumită poziție, de exemplu la șofat, la vorbit la telefon timp îndelungat, la citit”, afirmă Oana Neagu, medic neurolog .

Pe măsură ce boală avansează amorțeală poate să devină permanentă, apare și durerea, poate să urce până la nivelul umărului și scade și forță în mâna, putem să scăpăm ușor obiecte din mâna, putem să avem dificultăți la mișcările fine, atunci când ne încheiem la nasturi, atunci când scriem, când ținem pixul în mâna”, adaugă Oana Neagu, medic neurolog.

Diagnosticul se pune cu ajutorul electromiografiei. Ideal ar fi să ajungeți la medic înainte să apară aceste complicații, pentru că tratamentul să fie unul mai ușor. În funcție de gravitate, pot fi recomandate medicamente, purtarea unei orteze de pumn, fizioterapia, infiltrațiile sau chiar intervenția chirurgicală. Cel mai bine ar fi să preveniți apariția sindromului de tunel carpian.

„Putem să prevenim făcând pauze dese, învățând să ne relaxăm mâinile, când tastăm încercăm să nu apăsăm tare pe taste, putem să facem exerciții de extensie, să ne întindem articulația pumnului”, afirmă Oana Neagu, medic neurolog.

Și menținerea unei greutăți normale previne apariția sindromului de tunel carpian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri