Afecțiunea psihică din viața reală de care suferă Joker, ce se manifestă prin râs incontrolabil

Data actualizării: Data publicării:
joker imdb
Foto: IMDB

Filmul „Joker”, ce îl are protagonist pe actorul Joaquin Phoenix ca inamic principal al lui Batman, oferă o nouă perspectivă a personajului, după ce el este prezentat ca o persoană ce suferă de o afecțiune psihică ce există în realitate.

Jokerul, infamul răufăcător din benzile desenate și dușmanul lui Batman, a fost prezent în multe povești în ultimii 80 de ani. Aceste narațiuni alternative prezintă diverse moduri prin care personajul instalează anarhia și le face rău rezidenților din Gotham.

În ultimul film, lansat pe 4 octombrie, Joker este prezentat ca o persoană ce se confruntă cu mai multe boli psihice, ceea ce îl împiedică să fie acceptat într-un oraș care se îndreaptă oricum spre haos.

Numele bolii ce se manifestă mai ales prin râs incontrolabil nu este însă menționat în film. Simptomele prezentate de Joker se încadrează în tulburarea numită Afecțiunea pseudobulbară (PBA), potrivit People. Aceasta provoacă râs sau plâns incotrolabil și poate apărea la persoane care suferă de scleroză multiplă, scleroza laterală amiotrofică, alte afecțiuni neurologice sau traumatisme la nivelul creierului, potrivit Mayo Clinic. Episoadele pot dura în jur de un minut și îl pot face pe pacient să se simtă rușinat, izolat social și să sufere de depresie.

În filmul Joker, Fleck suferă de aceste crize de râs atunci când devine nervos, rușinat, șocat sau emoționat, mai ales în public. În cele din urmă, aceste incidente sunt provocate de PBA ce contribuie la transformarea lui Joker într-un personaj răufăcător.

Tratamentul pentru PBA constă de obicei în pastile antidepresive și serotonină, ce pot reduce episoadele. Cu toate astea, boala nu poate fi vindecată.

Redactor: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri