Analgezicul care este de 50 de ori mai puternic decât heroina

Data publicării:
New York Attorney General Eric T. Schneiderman Announces Large Heroin Bust
FOTO: Gulliver/ Getty Images

„Pe o scară de la unu la 10, heroina ar fi pe locul al doilea, iar fentanilul ar fi pe locul 11. E ca și cum ai trece de la a fi lovit de o pernă la a fi lovit de tren”. Sunt vorbele unui dependent de fentanil. Jurnaliștii BBC au dedicat un întreg documentar problemei consumului de fentanil, un analgezic puternic din cauza căruia mulți americani au murit și care acum amenință Europa.

Students Interview Heroin Addicts In The Bronx For New Overdose Survey
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Mulți europeni nu au auzit de acest medicament, însă în Statele Unite, numărul morților din cauza opiaceelor precum fentanil a determinat guvernul să declare stare de urgență națională, notează BBC.

Numărul morților în urma supradozei cu fentanil a fost de aproximativ 3.946 în 2016, SUA. Printre aceștia se numără și cântărețul Prince.

Fentanilul este un opiaceu sintetizat pentru prima oară în Belgia, către sfârșitul anilor 1950, și prescris ca medicament anti-durere. Este de aproape 50 de ori mai puternic decât heroina și de 100 de ori mai puternic decât morfina.Medicamentul este prescris pentru perioade scurte în anumite cazuri de cancer sau după operații grele.

BBC prezintă povestea lui Luke, un dependent de fentanil din Marea Britanie.

„Când l-am încercat prima dată (fentanil n.r.), mi-am pierdut mințile. Atât de puternic este. Mi-e rușine de ceea ce fac, dar în același timp, simt că nu pot opri”, a spus tânărul.

Luke a consumat prima oară acest analgezic puternic după ce părinții lui au murit. El a dat peste acest drog, pe piața neagră, în timp ce căuta heroină. La scurt timp, tânărul a devenit dependent.

Drogul poate fi prescris legal împotriva durerilor puternice, dar deseori este creat sintetic de traficanții de droguri.

Fentanilul a făcut deja 60 de victime în Marea Britanie. Mulți dintre dependenții de heroină apelează la acest nou drog.

Doar 2-3 miligrame de fentanil pot fi fatale. El încetinește sistemele organismului uman, de la tensiune până la puls și respirație. Drogul poate îngreuna respirația, iar în cele mai grave cazuri, poate duce la sufocare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri