Durerea în timpul mersului și senzația de căldură la nivelul unui picior pot ascunde o boală gravă

Data publicării:
durere-mers_tratament_sanador Articol susținut de SANADOR

Umflarea unui picior, durerea sau crampele apărute în timpul mersului, dar și schimbarea culorii pielii și senzația de căldură localizate la nivelul piciorului pot indica o afecțiune care nu trebuie neglijată – tromboza venoasă profundă. Boala apare atunci când un cheag de sânge (tromb) se formează în interiorul unei vene situate în adâncime, de regulă la nivelul gambei sau coapsei.

Printre cei mai importanți factori care pot crește riscul apariției acestei afecțiuni se numără vârsta înaintată, imobilizarea la pat, dar și sarcina, care crește presiunea în venele din pelvis și picioare, iar riscul apariției unui cheag poate continua până la șase săptămâni după nașterea unui copil.

În lipsa unui diagnostic prompt și a tratamentului pentru tromboza venoasă profundă, se poate ajunge la complicații serioase, pentru că trombul se poate rupe și bucățile rezultate pot ajunge la plămâni, blocând circulația și provocând astfel o complicație potențial fatală – embolie pulmonară. De aceea, imediat ce apar primele semnale de alarmă, este recomandat un consult de cardiologie și efectuarea investigațiilor specifice indicate de medic.

Afecțiunea poate fi diagnosticată rapid și precis printr-o examinare clinică minuțioasă, alături de efectuarea unor investigații diagnostice suplimentare, precum ecografia venoasă, completată cu ecografie Doppler, venografia, care folosește raze X, sau un test de sânge special numit testul de D-dimeri, care arată dacă sângele se coagulează prea repede și astfel crește riscul formării unor cheaguri.

După confirmarea diagnosticului de certitudine, medicul cardiolog va recomanda tratamentul potrivit, în funcție de severitatea afecțiunii. Astfel, pacientul poate să primească un tratament medicamentos cu anticoagulante sau i se poate recomanda o intervenție chirurgicală sau endovasculară pentru îndepărtarea cheagului format.

În prezent, tromboza venoasă profundă poate fi tratată și printr-o procedură avansată, cu abord transcateter, numită tromboaspirație venoasă cu sistemul AngioJet. Spre deosebire de trombectomia clasică, realizată printr-o intervenție de chirurgie vasculară, tromboaspirația cu AngioJet este o procedură minim invazivă de cardiologie intervențională, care permite o recuperare mai rapidă a pacientului și presupune un risc redus de complicații. Sistemul AngioJet permite administrarea de trombolitice în interiorul trombului, care este astfel distrus, apoi dispozitivul folosește aspirație activă pentru eliminarea fragmentelor de cheag rezultate, reducând în acest fel riscul de embolie pulmonară. Circulația este restabilită rapid, cu ameliorarea evidentă a semnelor și simptomelor.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul trombozei venoase profunde. La SANADOR, pacienții beneficiază de un management personalizat, multidisciplinar, al trombozei venoase profunde, asigurat de echipa vasculară. Aceasta este formată din cardiologi intervenționiști cu îndelungată experiență în realizarea de proceduri endovasculare, din chirurgi vasculari foarte bine pregătiți și din specialiști în anestezie și terapie intensivă, cardiologie și imagistică medicală.

În funcție de indicația terapeutică, echipa vasculară de la Spitalul Clinic SANADOR va realiza trombectomie clasică sau tromboaspirație cu sistemul AngioJet, atunci când această soluție este posibilă, pentru cazuri atent selecționate. Departamentul de Cardiologie Intervențională al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, ideale pentru realizarea de tratamente endovasculare în cele mai bune condiții de siguranță, similare celor întâlnite într-un bloc operator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri