Ambulanță cu un milion de kilometri la bord

Data actualizării: Data publicării:
ambulante

La Tulcea, ambulanţele mai au puţin şi-şi dau kilometrajul peste cap: cele mai multe dintre ele se apropie de un milion de kilometri parcurşi şi nu e zi în care să nu treacă prin service măcar una dintre salvari. Trei sferturi din parcul auto ar trebui dus direct la fier vechi. Şi nici navele folosite la misiunile din Deltă nu sunt noi: multe dintre ambarcaţiunile de urgenţă au de la 10 ani în sus.

Mircea Ignat, şef formaţie Babadag: „Ne pică zi de zi. Ne pică direcţia... Motorul l-am făcut de două, trei ori. Îl avem zi de zi în service. O zi în service, două-trei... Pe traseu. Că altfel nu se poate.”

Dintre cele 48 de ambulanţe din Tulcea, 35 ar trebui schimbate de urgenţă. Nu neapărat pentru că ar fi vechi, cele mai multe n-au împlinit încă opt ani, ci pentru că fac zilnic sute de kilometri pe drumurile pe care le ştim cu toţii.

Această ambulanţă are la bord aproape un milion de kilometri şi deţine recordul parcului auto al Serviciului de Ambulanţă Tulcea. Este detaşată la Babadag, iar în zilele în care nu este în service parcurge între 500 şi 600 de km.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă e client fidel în service-uri-le din oraş. Aproape 1 milion de lei cheltuieşte anual pe reparaţiile maşinilor de intervenţie.

Dr. Dumitru Vâlcu, managerul SAJ Tulcea: „Cu aceşti bani se pot procura alte ambulanţe noi.”

Serviciul de Ambulanţă Tulcea este singurul din ţară care are autospeciale pe apă. Şi acestea sunt vechi şi depăşite tehnic. Din 9 nave, doar 6 mai funcţionează.

Nicolae Barac, timonier fluvial SAJ Tulcea: „Pentele au cel mai greu de suferit. Șocuri, mai lovim câte un lemn, câte o cioată care nu se vede noaptea. Navele sunt vechi. Firma care ne asigură service-ul deja nu mai găseşte piese pentru navele astea.”

Nu o dată, medicii au rămas în mijlocul apei în timpul misiunilor de salvare.

Nicolae Barac, timonier fluvial SAJ Tulcea: „S-a întâmplat. Am chemat altă navă şi s-a mărit timpul de intervenţie.”

Dr. Dumitru Vâlcu, managerul SAJ Tulcea: „Am propus Ministerului Sănătaţii ca investiţie posibilă în următoarea perioadă patru nave de intervenţie medicalizate rapide care sunt necesare pentru a se interveni în misiuni în Delta Dunării.”

Într-un răspuns trimis reporterilor Digi24, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că în primele luni ale anului viitor ar putea fi livrate noi ambulanţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri