Intervenții vasculare hibride pentru boala arterială periferică avansată

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Ionut Munteanu Digi24 Articol sustinut de SANADOR

Boala arterială periferică apare la nivelul membrelor inferioare din cauza fluxului sanguin insuficient în urma îngustării lumenului vascular prin depunerea pe pereții vasului de colesterol și calciu (ateromatoză). Atunci când stenoza vasculară atinge un punct critic, fluxul sanguin scade, punând în pericol viabilitatea țesuturilor slab sau deloc irigate.

Revascularizarea este necesară în aceste situații și se poate realiza prin intervenție chirurgicală clasică, prin proceduri endovasculare sau prin intermediul procedurilor hibride, care combină cele două tehnici într-un singur act operator.

Intervențiile vasculare hibride necesită o dublă abordare, atât endovasculară cât și chirurgicală. Acestea pot fi realizate de un chirurg vascular specializat și în intervenții endovasculare sau, mai frecvent, de o echipă medicală formată dintr-un cardiolog intervenționist și un chirurg vascular.

Intervențiile vasculare hibride sunt recomandate pacienților care suferă de boală vasculară periferică cu stenoze severe la nivelul axului arterial. Astfel de stenoze pot produce absența totală a fluxului sanguin în segmentul distal al piciorului și pot provoca ischemie severă .

De cele mai multe ori, pacienții care beneficiază de intervențiile vasculare hibride se prezintă la medic în stadii avansate ale bolii, atunci când au apărut deja leziuni trofice la nivelul piciorului, cu durere severă ce afectează semnificativ calitatea vieții. O astfel de afectare vasculară are o evoluție gravă și poate duce chiar la amputația membrului inferior afectat.

Tehnica clasică de revascularizare la nivelul membrelor inferioare presupune două intervenții separate – inițial o procedură intervențională endovasculară, apoi intervenția chirurgicală cu scopul revascularizării. În unele situații, când boala arterială periferică este foarte avansată și pacientul prezintă ischemie critică, nu există timpul necesar intervenției în două acte.

Cu ajutorul intervențiilor vasculare hibride se scurtează timpul operator, scad riscurile anestezice și se pot aborda segmente arteriale greu accesibile chirurgului vascular, care au o importanță majoră pentru revascularizarea piciorului afectat. Fiecare segment arterial revascularizat anulează varianta unei amputații.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții vasculare hibride realizate de o echipă medicală înalt calificată și cu o experiență vastă în Cardiologie intervențională și Chirurgie vasculară, dar și prin intermediul aparaturii de ultimă generație din Laboratorul de angiografie, care permite obținerea unor imagini precise și de înaltă calitate ale vascularizației piciorului. Laboratorul de angiografie SANADOR are un grad de asepsie înalt și este dotat cu două angiografe moderne, care permit realizarea intervențiilor hibride în condiții de maximă siguranță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri