Topul calmantelor folosite de români

Data publicării:
medicamente

Vin date îngrijorătoare de la cercetătorii canadieni. Un studiu făcut de aceştia arată că cinci dintre cele mai folosite analgezice cresc riscul unui atac de cord chiar şi cu 100%.

Cele mai folosite calmante au efecte secundare grave dacă sunt consumate în doze mari ori pe perioade lungi de timp. Sunt şi medicamentele la care românii apelează cel mai des. Cu sau fără recomandarea medicului.

Rep: Ştiaţi că luate pe o durată lungă de timp cauzează probleme şi poate duce până la atac de cord?

Femeie: Ştiu, ştiu.

Rep: De obicei cereţi sfatul medicului sau ştiţi cât trebuie să luaţi?

Femeie: Cam luăm după ureche.

Rep: În general ştiţi ce să luaţi ori întrebaţi medicul?

Bărbat: Nu. Ştiu eu ce să iau, dar sunt asistent medical.

Obiceiul poate avea efecte devastatoare, avertizează medicii.

Toate acestea au comune efecte secundare, în primul rând gastro-intestinale până la hemoragii ulcere gastrice şi efecte cardio-vasculare cu dereglări şi puţin control al tensiunii arteriale, cu creşterea riscului cardio-vascular între astea fiind infarctul miocardic, infarctul cerebral, acel accident cerebral vascular”, explică Aida Puia, medic primar de familie.

„Destul de frecvent mă întâlnesc în practica curentă cu pacienţi care întâi încearcă propria medicaţie după ureche şi văzând că nu trec simptomele vin totuşi la medic pentru o diagnosticare şi o conduită terapeutică corespunzătoare”, spune și medicul de familie Valentin Boldea.

Nici nu e de mirare că vanzarile de analgezice au crescut în ultimii ani.

Producătorii sunt optimişti. Piața medicamentelor pentru durere ar urma să ajungă în 2017 la 527 de milioane de lei, iar în 2021 la peste 630 de milioane de lei.

Nu suntem singurii care înghiţim pastile ca pe bomoane. În Italia, consumul de astfel de medicamente a crescut cu peste 30%.

„Cu siguranţă este un abuz chiar, pe măsură ce mergem înainte creşte acest abuz. Pentru că persoanele, din păcate, iubesc mult ideea "descurcă-te singur". Deci, ce fac: au o durere, îi deranjează ceva, nu tolerează ceva care le împiedică mişcarea sau o activitate sportivă, lucrătoare, aşa că îşi prescriu singuri analgezice. Şi merg la farmacie şi cumpără”, spune Roberta Rettagliati - medic primar în Italia.

În Ungaria, guvernul a adoptat un decret care interzice vânzarea în drogherii și benzinării a unor produse care contin paracetamol. Se pot vinde doar in farmacii din cauza efectului dăunător asupra ficatului, dar pot fi eliberate fără reţetă.

Topul medicamentelor pentru durere în anul 2016

Locul 1 Nurofen

Locul 2 Antinevralgic

Locul 3 Panadol şi Ibalgin

(Sursa: studii Euromonitor)

Vânzarile medicamentelor pentru durere

Estimări pentru anul 2017 - vânzări de 527 de milioane de lei

Estimări pentru anul 2021 - vânzări de peste 630 de milioane de lei

(Sursa: Studii Euromonitor)

Consumul analgezicelor la români

60% au pastilele în casă

30% le cumpără de la farmacie

10% nu iau medicamente

(sursa: sondaj IPSOS, octombrie 2014)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri