Scandalul crucilor de la Valea Uzului. Zeci de primari din Harghita îi cer ministrului Predoiu ca vinovații să fie pedepsiți

Data publicării:
oameni la cimitir pun cruci de lemn la valea uzului
Pe 8 iulie, 150 de cruci de lemn au fost amplasate la Valea Uzului, în locul celor 50 de cruci e beton înlăturate. Sursă foto: Mihai Tîrnoveanu / Facebook

Peste 50 de primari din judeţul Harghita au semnat o petiţie adresată ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în care protestează împotriva pasivităţii organelor de ordine cu privire la cazul de la Valea Uzului, relatează hirado.hu. Edilii cer autorităților să ia măsuri pentru ca vinovații să fie pedepsiți. 

În petiţie,  i se aminteşte ministrului de Interne de evenimentele care au avut loc în 8 iulie, în Valea Uzului, când membrii mai multor organizaţii româneşti au pătruns în cimitirul militar şi au amplasat acolo 150 de cruci de lemn, „având un comportament care aduce a vandalism şi profanare de morminte”.

Semnatarii precizează că toate acestea s-au petrecut în prezenţa unor poliţişti şi jandarmi români, care nu au intervenit pentru a opri incidentul, acuză primarii.

Autorii petiţiei afirmă că cimitirul militar de la Valea Uzului reprezintă un loc de o mare importanţă arhitecturală, culturală şi spirituală, care are nevoie de protecţie, conservare şi de o atenţie corespunzătoare.

„Suntem convinşi că nici unităţile administrative ale judeţului Harghita nu sunt inferioare în această ţară”, se arată în petiţie. Din acest motiv, autorii documentului consideră că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil, tot inacceptabil fiind şi faptul că totul s-a întâmplat în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor, a căror sarcină ar fi să prevină incidentele de acest gen.

Semnatarii atrag atenţia că fiecare metru pătrat de teren, public sau privat, are un titlu de proprietate, care este protejat de lege. Pe foaia de proprietate a zonei din Valea Uzului figurează localitatea Sânmartin, astfel că este inacceptabil că organele de ordine au permis să aibă loc „acte de vandalism”, scrie în petiţie.

Ministrul de Interne este rugat să ia măsurile necesare pentru a investiga cazul şi pentru a solicita un comportament responsabil, respectuos şi atent în astfel de locuri memoriale.

Primarii condamnă cu fermitate ceea ce s-a întâmplat şi îşi exprimă speranţa că în viitor pot fi prevenite astfel de evenimente similare, „imorale şi ilegale”, respectiv că legislaţia din România se aplică în mod egal tuturor, indiferent de etnie.

Petiţia a fost semnată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, şi de 53 de primari din judeţ, fiind trimisă la Bucureşti vineri. În cadrul aceluiaşi document, autorii le solicită autorităţilor să ia măsuri decisive şi imediate pentru identificarea şi tragere la răspundere a făptaşilor.

În 8 iulie, susţinătorii organizaţiei Calea Neamului au amplasat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar din Valea Uzului, pentru a înlocui crucile de beton care au fost îndepărtate în 29 iunie. Alături de crucile de dimensiuni mai mici, legate cu câte o panglică în culorile naţionale ale României, a fost montată şi o cruce mai mare, respectiv un drapel românesc. La faţa locului au fost prezenţi forţe de poliţie şi de jandarmerie, însă membrii acestora nu ar fi intervenit.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri