Senatul SUA, cu ochii pe Marea Neagră. MAE: Un nou semnal privind sprijinul puternic de care se bucură regiunea

Data actualizării: Data publicării:
sigla mae pe usa ministerului afacerilor externe interior cu umbra unui barbat
Ministerul Afacerilor Externe. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe a salutat adoptarea, joi, de către Senatul Statelor Unite ale Americii a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA - National Defense Authorization Act/NDAA care include şi proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney. „Votul Senatului SUA reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului”, mai precizează MAE.

Aceste vot se alătură deciziilor importante, de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administraţia SUA, inclusiv în urma dialogului şi consultării apropiate cu România, mai precizează comunicatul de presă al MAE.

Sursa citată mai spune că România a susţinut constant, consecvent şi proactiv întărirea angajamentului american la Marea Neagră, ca parte a unui efort coordonat euro-atlantic şi al partenerilor like-minded pentru asigurarea securităţii, rezilienţei şi prosperităţii regiunii.

„Potenţialul deosebit al Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA de a contribui la atingerea acestor obiective a fost subliniat inclusiv în cadrul convorbirii telefonice recente a ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken”, mai indică sursa menţionată.

Procedura de adoptare a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA va continua, în cursul lunii septembrie, cu discuţii cu Camera Reprezentanţilor, în vederea adoptării unui text comun care să fie transmis ulterior pentru promulgare preşedintelui SUA Joe Biden.

Legea care autorizează bugetul apărării - National Defense Authorization Act (NDAA) a fost aprobată, joi, de către Senatul SUA. În cadrul NDAA a fost aprobat şi proiectul de lege „Black Sea Security Act”, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney, potrivit postării de pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Washington.

„Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanţă geostrategică critică şi deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menţionate, susţinerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliaţii şi partenerii, în domenii strategice precum: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică” a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, potrivit sursei citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri