Sfântul Andrei, sărbătorit în peşteră la Constanța și printr-un pelerinaj la Galați

Data actualizării: Data publicării:
moaste

Românii îl sărbătoresc vineri pe Sfântul Andrei, apostolul despre care dogma spune că a adus creştinismul în Dobrogea. O peşteră din judeţul Constanţa, în care s-ar fi adăpostit Sfântul Andrei în urmă cu aproape 2.000 de ani, este acum loc de pelerinaj. Peste 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi la slujbă. Primii dintre aceştia au ajuns acolo încă de joi.

Pelerinii au ajuns la mănăstirea ridicată în apropierea peşterii Sfântului Andrei pregătiţi să înfrunte frigul.

„Este foarte frig, dar ce sa facem. Am îngheţat, dar am venit să ne rugăm pentru sănătate, pentru copii”, spune o enoriaşă.

Drumul a fost mai dificil decât în alţi ani, din cauza ninsorii viscolite care a acoperit, în unele zone, şoselele.

- Nu este prea frig?

- Este, dar mai îndurăm, că şi Dumnezeu cât rabdă de la noi...

- În fiecare an venim, știți. Și ne place locul asta că el un loc foarte frumos. Da, și un loc plin de istorie, încărcat de lucruri frumoase, spune o altă persoană.

„Această peșteră a servit drept prima reședință episcopală în ținuturile României. Aici a săvârșit prima liturghie, aici au fost hirotoniți primii episcopi și preoți și de aici a încreștinat poporul român”, spune Melchisedec Negrea, egumenul Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei.

Peştera Sfântului Andrei a fost descoperită în 1918 de un avocat din Constanţa, iar 25 de ani mai tarziu a fost sfinţită.

Pelerinaj cu făclii aprinse de Sfântul Andrei la Galați

Pelerinaj de Sfântul Andrei a fost și la Galați. Sute de credincioși, îmbrăcaţi în straie populare şi cu făclii şi lumânări aprinse în mâini, au străbatut străzile oraşului până la Catedrala Arhiepiscopală.

Pelerinajul Luminii reface simbolic drumul parcurs de Sfântul Andrei, care a creştinat populaţia de pe teritoriul țării noastre.

Citiți și: 

SFÂNTUL ANDREI 2018. Tradiții, obiceiuri și superstiții de 30 noiembrie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri