Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioși. Ce riscă cei care dau cu bormașina sau ascultă muzică prea tare în timpul orelor de liniște

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu perna pe cap
Gălăgia se sancționează indiferent de momentul zilei, însă în intervalele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 regulile și pedepsele sunt mai drastice. FOTO: Shutterstock

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru muzica dată la maximum sau pentru bormașină, în orele de liniște. Un proiect de lege ajuns la Camera Deputaților prevede inclusiv sancțiuni mari pentru firmele care organizează petreceri în apropierea blocurilor.

Gălăgia se sancționează indiferent de momentul zilei, însă în intervalele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 regulile și pedepsele sunt mai drastice.

Amenda maximă pentru vecinii care dau muzica la maxim sau fac alte activități zgomotoase în orele de liniște ar putea ajunge la 3.000 de lei. În prezent e 1.500 de lei.

Sancțiunea maximă se dublează și pentru firmele care organizează petreceri private gălăgioase în apropierea locuințelor, în corturi de eveniment, de exemplu, de la 6.000 de lei, la 12.000 de lei.

În afara orelor de liniște, gălăgia ar urma să fie sancționată cu sume între 400 și 2.000 de lei

În afara orelor de liniște, gălăgia ar urma să fie sancționată cu sume între 400 și 2.000 de lei, dublu față de amenzile din prezent. Ionuț a scăpat ca prin urechile acului de sancțiune, după ce s-a trezit cu Poliția la ușă.

Ionuț: „Nu s-a mai repetat de atunci. Petrecere, ce puteam să fac. Se întâmplă foarte rar. E aiurea să deranjezi vecinii și să mă trezesc cu Poliția la ușă. De atunci nu am mai făcut. Nu am luat amendă, a fost un avertisment, că a fost prima abatere.”

Maria nu se confruntă cu petrecăreții, ci cu vecinii care fac mereu reparații.

Maria: „Pe la trei normal ar fi ora de liniște. Chiar i-am rugat pe ei să pună afiș la intrarea în bloc, să își ceară scuze vecinilor, că așa mi se pare civilizat. Au zis: „Încercăm să facem liniște”. O zi, două au făcut, în altă zi au băgat iar bormașina. Probabil că aveau niște operațiuni de făcut. Asta cu sunatul la Poliție nu mi se pare ok.”

Acum, sancțiunile se aplică doar în orașe. Însă, acest proiect de lege îi va pedepsi și pe locuitorii gălăgioși din mediul rural. Amenzile pentru cei care își deranjează frecvent vecinii nu vin singure, ci cu ore de muncă în folosul comunității.

De la începutul lui 2023 și până în prezent, doar în Sectorul 1 polițiștii locali au aplicat 562 de sancțiuni, cu valoare totală de 260,350 de lei.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri