Amintirile unui ambasador despre vizita lui Ioan Paul al II-lea în România, primul papă care a venit într-o țară ortodoxă

Data publicării:
Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul Suveran Pontif care în 1999 vizita o țară majoritar ortodoxă: România
Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul Suveran Pontif care în 1999 vizita o țară majoritar ortodoxă: România Foto: Guliver /Getty Images

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care ajunge în România. El păşeşte pe urmele lui Ioan Paul al II-lea, primul papă din istorie care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă, în 1999. Actualul ambasador al României la Roma, George Gabriel Bologan, îşi aminteşte acel moment de acum douăzeci de ani, de parcă ar fi fost ieri. Asta, pentru că, în 1999, diplomatul era corespondent al unui post italian de televiziune. Mai mult decât atât, în 2002, când Patriarhul Teoctist a mers la Vatican, ca răspuns la invitaţia adresată de Ioan Paul al II-lea, George Bologan l-a ajutat pe Papă să înveţe discursul în limba română. Diplomatul spune şi acum că, pentru el, cele 47 de minute în care s-a aflat alături de Suveranul Pontif sunt pur şi simplu de neuitat.

„A fost un mesaj atât din partea unui părinte spiritual al Europei, cum era cunoscut Papa Ioan Paul al II-lea, cât și din partea României”, subliniază semnificația acelei vizite George Bologan, ambasadorul României la Roma, într-un interviu pentru Digi24.

Papa Ioan Paul al II-lea, un prieten loial al României

Beatitudine,
Domnule Preşedinte,
Veneraţi fraţi din Episcopat,
Mult iubiţi fraţi şi surori,
Cu inima plină de gratitudine, pentru momentele intense pe care le-am trăit, invoc acum prin mijlocirea Fericitului Ieremia Valahul, harul Domnului peste voi toţi. Cu mare afecţiune vă binecuvântez!” - așa își rostea Papa Ioan Paul al II-lea binecuvântarea la București.

George Gabriel Bologan - ambasadorul României la Roma: „Cred că România a avut în persoana celui pe care Biserica Catolică astăzi îl consideră sfânt, Ioan Paul al II-lea, un prieten. A fost, așa cum a recunoscut și Patriarhul Teoctist, a fost primul binefăcător al Catedralei Mântuirii Neamului”.

Papa Ioan Paul al II-lea a rămas însă în memoria românilor mai ales cu măgulitoarele cuvinte pe care le-a rostit despre țara lor: „România! Ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa Centrală şi cea Orientală...România, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de Grădina Maicii Domnului...”

George Gabriel Bologan - ambasadorul României la Roma: „Îmi aduc aminte străzile din București, care erau pline de entuziasm. Mesajul Papei în limba română. Foarte puțini se așteptau să vorbească în limba română”.

Papa Ioan Paul al II-lea, mesaj transmis la București în 1999: „Vin la tine în numele lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, şi al Prea Sfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe, pe stânca tare a Evangheliei”.

George Gabriel Bologan - ambasadorul României la Roma: „Papa de obicei transmite liniile care să fie incluse în mesajele sale. Era la curent cu absolut fiecare text pe care urma să-l citească în diferite ocazii și se cunoaște rigurozitatea cu care se pregătește o călătorie apostolică a Papei, nu este o vizită care se stabilește de pe o lună pe cealaltă. O vizită care ia timp, se consultă cu experți în spiritualitate, în istorie, este un întreg șantier de fapt pentru organizarea unei vizite pontificale, inclusiv în detaliile ceremoniilor” .

Papa Ioan Paul al II-lea: „Cu ajutorul lui Hristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj, vei fi o naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!”

George Gabriel Bologan - ambasadorul României la Roma: „Până la urmă, experiența de atunci, din 1999, și strigătul acela spontan de unitate în fața a doi reprezentanți a două biserici importante a dovedit că de fapt la baza crucii suntem toți aceiași. Suntem toți creștini și ce trebuie să ne unească este tocmai valoarea și mesajul evanghelic pe care îl recunoaștem ca atare”.

„Unitate! Unitate! Unitate! Unitate!” - a strigat mulțimea în 1999.

Papa Ioan Paul al II-lea: „Înainte de a pleca din ţara voastră, din toată inima l-am invitat pe Patriarhul Teoctist la Roma”.

2002 | Declaraţie comună Vatican – BOR

În 2002, a existat o Declarație comună Vatican - Biserica Ortodoxă Română prin care se exprima dorința de a face pași concreți pentru a îmbunătăți relațiile și a ajuta la vindecarea rănilor după schisma Bisericii din urmă cu mai bine de 1.000 de ani. 

Pope John Paul II Meets Romanian Orthodox Patriarch Teoctist
Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist au semnat în 2002 la Vatican o declarație comună Foto: Guliver/Getty Images

Ambasadorul George Bologan l-a ajutat atunci pe Papă cu discursul în română. „Nu voi uita acele 47 de minute cu Papa. Papa mi-a zis: salută-i pe prietenii tăi!”, își amintește diplomatul. „M-a impresionat mult privirea Papei. Papa era foarte curios, foarte atent. Mi-a spus că se roagă pentru martiri”, rememorează George Bologan.

George Gabriel Bologan - ambasadorul României la Roma: „În 2002, mă aflam în biblioteca privată din Palatul Apostolic, spațiul unde sunt primite delegațiile oficiale. După câteva minute a venit la mine secretarul particular și mi-a spus că urmează să vină Sfântul Părinte, iar rolul meu era acela de a reparcurge o parte a liturghiei care urma să aibă loc a doua zi, pe 13 octombrie 2002 în Catedrala San Pietro și unde erau câteva părți în limba română. A intrat Sfântul Părinte. Ce m-a impresionat foarte mult a fost privirea. Papa era deja suferind. Însă luciditatea și profunzimea acelei priviri a fost elementul determinant în a înțelege că am în fața mea un om în care se îmbină istoria, misterul credinței și capacitatea unui om de a fi lider mondial. Primul lucru care mi l-a spus a fost: Să aveţi răbdare, Papa este bătrân. M-a impresionat. M-a întrebat mai apoi despre tinerii din România. Ce fac tinerii din România? Ce viitor au tinerii din România? Cum se dezvoltă cercetarea? Pentru că înțelegea foarte bine că orice țară se dezvoltă în momentul în care ai o infrastructură a cercetării, a inovației.

Era foartre curios, foarte atent. Mi-a spus că se roagă în fiecare vineri pentru martirii din estul Europei, citându-l pe cardinalul Alexandru Todea. Era impresionant pentru că aveai impresia de departe ca Papa este un om foarte slăbit. Fals. Suferința pentru el a fost un alt capitol al aceleași carți. Suferința nu a fost motivul unui abandon. Spunea: De pe cruce nu se coboară. Îmi aduc aminte perfect cele 47 de minute pe care le-am petrecut împreună. Când am ajuns în Piață mă uitam și eu mirat spre Palatul Apostolic și mă întrebam: oare dacă aș spune cuiva ce mi s-a întâmplat cu câteva minute în urmă, ce reacție ar fi avut persoana respectivă?

Am citit în spatele acestui efort, din nou acea prețuire pe care Ioan Paul al II-lea o avea față de poporul român. Și revin spunând că a fost un prieten al românilor. Ceea ce m-a impresionat mai apoi a fost la final, acel mesaj: Să-i saluți pe prietenii tăi. Nu vă fie frică!. Să ai curaj și entuziasm sunt două calități prin care poți să schimbi destinul lumii.

Îmi aduc aminte o parte din acele momente trăite cu emoție. Cu emoția descoperirii unui prieten al românilor, al României. Nu cred că am avut întotdeauna foarte mulți prieteni loiali în istorie. Ioan Paul al II-lea a fost un prieten loial al românilor și a știut să aprecieze psihologia de profunzime a neamului nostru”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri