Papa a dat instrucţiuni despre cum doreşte să fie oficiată înmormântarea lui

Data publicării:
papa francisc pe un scaun
Papa Francisc a spus cum şi-ar dori să fie oficiată înmormântarea lui. Foto: Profimedia

Papa Francisc a spus cum şi-ar dori să fie oficiată în cele din urmă înmormântarea lui într-o carte cu interviuri acordate corespondentului la Vatican al ziarului spaniol ABC, relatează Ansa.

El a spus că va avea un sicriu închis şi nu va fi expus pe catafalc pentru ritualul de înmormântare. Pontiful argentinian, în vârstă de 86 de ani, care a avut o serie de probleme minore de sănătate în ultima vreme şi care foloseşte un scaun cu rotile din cauza problemelor la genunchi, a spus că vrea să fie îngropat „cu demnitate ca orice creştin”, potrivit interviurilor publicate în cartea „El Sucesor”, scrisă de Javier Martinez-Brocal.

Reamintind înmormântarea predecesorului său, Benedict al XVI-lea, papa Francisc a spus: „Va fi ultima celebrată astfel, cu trupul Papei expus în afara sicriului, pe un catafalc. Am vorbit cu maestrul de ceremonii şi am eliminat aceasta şi multe altele, pentru că ritualul era prea încărcat”, a afirmat el, potrivit surselor citate de Agerpres.

Papa a confirmat că a dat deja instrucţiuni să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, spre deosebire de predecesorii săi, care au fost cu toţii îngropaţi în Bazilica Sfântul Petru.

El a spus că vrea să fie înmormântat într-o camera în care se află candelabrele. „Acolo e locul, mi-au confirmat că totul este pregătit”, a afirmat el în interviul acordat lui Martinez-Brocal.

Papa Francisc a spus că bazilica mariană îi este dragă încă de înainte de a deveni Papă în 2013. El a spus că obişnuia să meargă adesea acolo şi să se roage când era Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, înainte de a fi ales după demisia şocantă a lui Benedict.

La 11 februarie 2013, Benedict şi-a anunţat demisia (în vigoare la 28 februarie 2013), invocând o „lipsă de putere a minţii şi a trupului” ca urmare a vârstei înaintate.

Demisia sa a fost prima a unui Papă de la Grigore al XII-lea în 1415 şi prima la iniţiativă unui Papă de la Celestin al V-lea în 1294. Francisc a relatat şi o întâmplare amuzantă: cândva, în Santa Maria Maggiore, un bărbat a încercat să-l înşele vânzându-i un ceas. „Din pur instinct i-am spus că nu am bani la mine, iar mai târziu mi s-a spus că daca mi-aş fi scos portofelul mi-ar fi dat o palmă şi mi l-ar fi furat. Şocant”, a spus Suveranul Pontif.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri