Gadgeturile, pe post de baby-sitter și părinți

Data publicării:
copii ipad

La doi ani şi jumătate, Lucas ştie să numere în engleză până la zece. A învăţat asta în două zile, după ce s-a jucat cu telefonul părinţilor. A găsit în dispozitivele mobile cântece, desene animate sau fotografii de familie, iar asta îl fascinează.

Părinţii spun că gadget-urile îi atrag pe cei mici mai mult decât cărţile de poveşti. Totuşi, cei mari fac eforturi ca să limiteze accesul copiilor.

Niciodata nu-l las să plece cu el din cameră, dacă nu sunt eu prezentă sau soţul meu, pentru că e posibil să intre pe unele site-uri”, a spus Mădălina Bejenaru.

Oricât de inofensive ar părea micile dispozitive, medicii atrag atenţia că au efecte negative asupra dezvoltării copiilor.

„Formăm un copil cu un regim de viaţă sedentar, predispus la obezitate. Mişcarea în are liber determină o dezvoltare armonioasă a corpului şi o dezvoltare neurologică pe măsură”, a explicat Aurelia Ţaga, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.

Cei mici n-ar trebui să petreacă mai mult de o oră pe zi în faţa dispozitivelor mobile, mai spun specialiştii.

„Părintii nu mai au timp ca acum 20, 30 de ani cand seara citeau, impreuna cu copii, o carte de povesti frumos ilustrată. Statul ăsta la calculator la tot felul de jocuri, care într-adevăr îi atrag, îi acaparează din ce în ce mai mult pe copii, le face rău. Foarte mulţi nu mai ştiu să comunice”, este de părere profesorul Dana Ligia Grosu, Biblioteca "Nicolae Labiş" Bacau.

Numărul copiilor de vârstă fragedă care sunt lăsaţi în faţa unui gadget este însă în creştere. Un studiu realizat recent în America arată că peste 70 la sută dintre copiii în vârstă de până la 8 ani s-au jucat ori s-au uitat la videoclipuri pe un telefon inteligent sau pe o tabletă.

Cifrele sunt îngrijorătoare, dacă privim în urmă cu doi ani. În 2011, doar 38 la sută dintre copiii americani sub 8 ani au folosit un dispozitiv mobil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri