PNL vrea ca mamele să poată să iasă la pensie mai devreme, în funcție de câți copii au

Data actualizării: Data publicării:
mama tine de mana un bebelus
Credit foto: Guliver/Getty Images

Liberalii au propus, marți, în ședința de Coaliţie, ca vârsta de pensionare pentru mame să se reducă cu câte un an pentru fiecare copil avut în îngrjire.

PNL a insistat în discuţiile din coaliţie pe tema legii pensiilor ca, în cazul mamelor, vârsta de pensionare să scadă cu câte un an pentru fiecare copil avut în îngrijire, afirmă surse participante la discuţii, care susţin că o variantă de lucru iniţială propusă de Ministerul Muncii avansa o refucere de 6 luni pentur fiecare copil, potrivit News.ro.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunţat ,marţi că, prin noua lege a pensiilor, va fi făcut „un pas semnificativ în direcţia corectitudinii şi a echităţii”. El a adăugat că, după recalcularea pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari şi nicio pensie nu va scădea, iar pensiile vor creşte, în 2024, în două etape şi anume de la la 1 ianuarie cu 13,8% - rata inflaţiei şi, apoi de la la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor conform noii legi.

De asemenea, a anunţat că prin noua lege sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni.

„PNL este partidul care a majorat pensiile cu peste 40% în trei ani, în timpul guvernărilor liberale”, a continuat Ciucă. „Am dus punctul de pensie de la 1.265 lei, cât era în anul 2020, până la 1.785 lei, cât este în prezent. Şi asta vom continua să facem în coaliţie. Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a mai precizat liderul liberalilor.

El a mai spus că „principiile fundamentale pe care le-am susţinut în coaliţie au fost contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea şi egalitatea”.

„De-a lungul anilor, modificările legislative au generat diferenţe de câteva sute de lei între pensiile cu aceeaşi contribuţie. Ne dorim să corectăm aceste lucruri şi să înlăturăm inechităţile acumulate de-a lungul timpului. Vom continua să le fim alături românilor care au muncit din greu şi care la bătrâneţe merită tot sprijinul nostru. Iar noua lege a pensiilor despre asta este: respect şi grijă faţă de seniori”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că, în opinia sa, până la finalul lunii noiembrie, noua lege a pensiilor va fi trecută prin Parlament. ”Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie”, adaugă el, arătând că, de la 1 ianuarie, toate pensiile vor fi mărite cu 13,8%. ”Închiderea inechităţilor – acest principiu cred că e un principiu de bază. În primul şi în primul rând vor creşte pensiile mici”, explică premierul.

Marcel Ciolacu a afirmat că prin acest act normativ se vor închide unele inechităţi.

„O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant. Trebuie făcut noul soft pe baza legii, dar în cursul anului 2024...”, a menţionat premierul.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri