Raluca Turcan: E un moment foarte dificil. Până la 5 milioane de oameni ar putea avea nevoie de ajutor pentru facturile la energie

Data actualizării: Data publicării:
doi batrani cu mana pe calorifer se uita la o factura
Până la 5 milioane de oameni ar putea avea nevoie de sprijin financiar pentru facturile la energie Foto: Guliver/GettyImages

Cel puțin 500 de mii de familii au nevoie de sprijin financiar pentru a avea căldură în case la iarnă, spune ministrul muncii, iar numărul total al persoanelor afectate de scumpiri ar putea ajunge la 5 milioane. „Va fi un moment foarte dificil”, recunoaște Raluca Turcan, care a anunțat marți seara, la Digi24, că statul va acorda un ajutor anumitor categorii de persoane, dacă cetățeanul vulnerabil depune o cerere la Primărie. În plus, va mai exista o compensare a facturii, în funcție de tipul de energie consumată.

„Vom depune un amendament (la Legea consmatorului vulnerabil, aflată în Parlament - n.r.) prin care legea, care trebuia să intre în  vigoare la începutul sezonului rece din anul 2022, să fie devansată și să aplice de la 1 ianuarie 2022 și în același timp va avea două componente. Una, de subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul, se va face diferit, în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie - energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid. În același timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, a declarat la Digi24 ministrul muncii, Raluca Turcan.

Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obține aceste facilități.

Care va fi sprijinul din partea statului

Pentru un pensionar cu o pensie minimă în momentul de față, dacă pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, prin cele două tipuri de sprijin: subvenție și supliment, a precizat Raluca Turcan.

Dacă legea nu trece la timp în Parlament, Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru partea de compensare, a mai spus Raluca Turcan, atrăgând atenția că sunt două tipuri de acțiune: „Avem legea consumatorului vulnerabil care va acționa pe termen lung, indiferent de ce se va întâmpla de acum încolo și avem sprijin pentru acest sezon rece în care să spunem că nu toată lumea și-a făcut treaba în materie de sprijinire a interesului consumatorului și unde Ministerul Energiei va propune un set de măsuri de compensare pentru acest sezon rece”, a punctat ministrul muncii.

„Atenție, subvenția se decontează în prețul facturii (factura vine deja redusă - n.r.) și se aplică invers proporțional, în funcție de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 lei pe membru de familie și de la 1.042 la 1.450 pentru o persoană singură, deci crește și sprijinul financiar, și plaja de oameni care pot accesa acest sprijin din partea statului”, a menționat Raluca Turcan.

Întrebată care sunt estimările Guvernului și câți oameni vor simți impactul acestor scumpiri la electricitate și gaz, Raluca Turcan a spus că vor fi între aproximativ 500.000 de gospodării, calculate cu 2,5 oameni pe gospodărie, adică între un milion, şi 5 milioane de oameni care vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului, dacă această lege (a consumatorului vulnerabil - n.r.) va intra în vigoare.

„Dacă nu intră în vigoare, oricum vor fi ajutaţi. Dar, pe cifre, din nefericire, aşa reiese din nivelul veniturilor, că avem aproximativ 500.000 de gospodării cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie până în 810 lei şi, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul câştigului salarial mediu brut. Aici vorbim de oameni cu contracte de muncă, de persoane aflate în asistenţă socială şi de pensionari”, a precizat Raluca Turcan.

Întrebările Ralucăi Turcan: Ne strica să avem exploatare la Marea Neagră?

„Este un moment dificil, foarte dificil, în care plătim o factură cumulată, dacă îmi permiteți această figură de stil. Nu plătim doar creșterea prețurilor, ci plătim indiferențe acumulate în timp”, a spus ministrul muncii. „Vă mai dau un exemplu, pentru că am o experiență politică vastă: am militat pentru exploatarea zăcămintelor de gaze din perimetrul Mării Negre, astfel încât România să aibă asigurată și capacitatea de distribuție de energie din perimetrul românesc. Această lege este blocată din anul 2018 și în continuare zace în Parlament. Vă întreb: De ce? Ne strica să avem exploatare la Marea Neagră? Mai pun o întrebare: De ce în timp nu s-au concentrat autoritățile statului pe investițiile în sectorul energetic? Sunt vitale! Nu știu dacă a avut interes cineva, ar fi o speculație prea mare, dar cred că a fost foarte multă incompetență la nivelul clasei politice”, a conchis Raluca Turcan.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri