Români, la muncă doar cu vestă antiglonț

Data publicării:
vesta

La muncă, doar cu vestă antiglonţ . Aşa se poate descrie viaţa unui fotojurnalist şi a unui medic militar, ambii români, care au lucrat în zone de conflict din Africa şi Asia. Chiar dacă au avut arma îndreptată asupra lor, pasiunea pentru meserie i-a făcut să nu renunţe.

În ultimii şase ani, Andreea Câmpeanu, fotojurnalist Reuters, a urmărit conflictele din Sudanul de Sud şi Republica Centrafricană. Imaginile cu puternic impact emoţional, realizate de tânăra din Cluj-Napoca, au apărut în toată presa internaţională.

Andreea Câmpeanu, fotojurnalist: Au apărut peste tot... în New York Times, în Washington Post, în The Guardian. Aveam vestă antiglonţ, anti-kalasnikov, pentu gloanţe mai mari şi cască. Două aparate, trei obiective, laptop.

Tânără nu avea 30 de ani împliniţi când a văzut pe viu cum arată războiul.

Andreea Câmpeanu, fotojurnalist: Am avut o prietenă care a murit, fotograf ca şi mine. A fost împuşcată în Republica Centrafricană la vreo cinci luni după ce am fost eu acolo. Ea nu avea vestă antiglonţ. Fotografiam nişte copii care luau apă de la fântână şi când m-am întors era un om în civil, beat, care a ridicat arma spre mine. Am avut noroc că l-a văzut cineva. Atunci mi-a fost cel mai frică.

Închisorile erau deschise, nu mai era nimeni la închisoare, nu mai funcţiona radioul, nu mai funcţiona televiziunea.

Pentru Andreea Câmpeanu, Sudanul de Sud a devenit a doua casă şi speră să se reîntoarcă acolo, dar pe timp de pace. În zonele cu instabilitate politică, conflictele apar la tot pasul. Ştie foarte bine acest lucru şi medicul Răzvan Boşoteanu, de la o unitate militară din Sighişoara. El a fost în patru misiuni în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

Răzvan Boşoteanu, medic militar: Ne-au atacat cu rachete. Au fost victime. Eram într-un buncăr... Eram doar doi doctori în baza respectivă, doar eu şi americanul... imediat ne-am apucat de treabă.

Cei doi si-au împărtăşit experienţele colegilor din ţară, la un congres organizat la Cluj, care a avut ca temă medicina de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri