Salarii tăiate la ITM-uri. Inspectoratul Muncii face precizări: Ministerul Muncii a fost informat

Data actualizării: Data publicării:
violeta-alexandru-gov.ro
Foto: gov.ro

Inspecția Muncii a reacționat, vineri seara, la declarațiile făcute în ședința de guvern, potrivit cărora ministrul muncii nu ar fi știut că nu sunt bani suficienți pentru plata salariilor unora dintre angajații la stat, care au primit mai puțini bani. Inspecția Muncii susține că a informat Ministerul Muncii încă de la sfârșitul lunii noiembrie, apoi a revenit și în 5 decembrie, solicitând fonduri suplimentare pentru plata salariilor. În ciuda acestor demersuri, nu a primit niciun răspuns, susține instituția guvernamentală.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri seara, în ședința de guvern, că de la fondul de rezervă al Guvernului va fi alocată o sumă pentru acoperirea salariilor angajaților de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă, din cauză că aceștia și-au primit lefurile tăiate cu sume cuprinse între 15 și 30%. Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a explicat în ședința de guvern că ministerul nu a fost informat în privința acestor reduceri salariale și că va lua măsuri împotriva șefilor de la ITM. 

Comunicatul de presă al Inspecției Muncii:

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la acordarea salariilor aferente lunii noiembrie pentru personalul Inspecției Muncii și al inspectoratelor teritoriale de muncă, facem următoarele precizări:

În data de 30.08.2019, cu fila de buget nr. 4663, a fost alocată Inspecției Muncii suma de 5.703.000 lei pentru plata hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, restante anilor 2017-2018 și care, sub sancțiunea penală, trebuia să fie plătite.

Menționăm că aceste plăți au intrat în bugetul Inspecției Muncii în două tranșe: în data de 26.09.2019, 2.986.000 de lei și, pe 28.10.2019, suma de 2.718.000 de lei, bani care au fost transferați către salariații beneficiari ai acestor hotărâri.

Precizăm că, având în vedere că ordonatorul principal de credite, MMPS, a stabilit destinația clară a acestor sume, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, nu avea dreptul legal să schimbe destinația acestor bani pentru plată salariilor curente.

În data de 26.11.2019, ni s-a solicitat de către ordonatorul principal de credite, MMPS, prin Direcția Economică, să transmitem sumele necesare pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie cu plata în decembrie.

Propunerea de rectificare de buget a fost transmisă MMPS în data de 26.11.2019.

În data de 29.11.2019, ni s-a transmis că la rectificare urmează să primim, pentru cheltuielile de personal, suma de 8.787.000 de lei, cu recomandarea de a fi repartizați pe articole și alineate, inclusiv virări.

În aceeași zi, inspectorul general de stat a luat legătura cu Direcția Economică din MMPS, informând că suma repartizată este insuficientă, fiind nevoie de o suplimentare cu suma de 3.000.000 de lei pentru plata integrală a salariilor.

În data de 5.12.2019, prin adresa Inspecției Muncii nr. 1356, s-a solicitat Direcției Economice, încă o dată, suplimentarea sumei cu 3.000.000 lei, necesară plății integrale a salariilor.

Menționăm că la niciuna dintre solicitările noastre enumerate mai sus, trimise MMPS, nu am primit niciun răspuns oficial, mai mult decât atât, ni s-a sugerat, de către Direcția Economică din MMPS, să plătim doar salariile nete, urmând ca sumele aferente contribuțiilor sociale să fie amânate.

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, și conducerea Inspecției Muncii nu au fost de acord cu această soluție propusă, fapt pentru care ne-am adresat direct ministrului muncii, prin adresele nr. 1389/12.12.2019 și 1399/13.12.2019, solicitând sprijin pentru obținerea sumelor necesare.

Suma de care dispuneam în buget, respectiv 8.787.000 lei, a fost repartizată celor 42 de inspectorate teritoriale de muncă și Inspecției Muncii, conform sumelor alocate în buget, cu precizarea că, de îndată ce vom primi restul sumei de bani de la ordonatorul principal de credite, MMPS, sumele vor fi repartizate cu celeritate inspectoratelor teritorial de muncă”.

Editor: Luana Păvălucă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri