Salariile la privat cresc cu picătura

Data actualizării: Data publicării:
bani lei putini

Anul acesta, angajaţii din mediul privat au avut parte de cele mai mici creşteri salariale din 2008 încoace. În medie, lefurile lor au crescut cu mai puţin de patru procente, arată un studiu al unei companii de consultanţă. Asta, în timp ce statul a cheltuit cu peste 10% mai mult pentru salariile angajaţilor din instituţiile publice, doar în primele şapte luni ale anului.

Patronii sunt tot mai zgârciţi cu propriii angajaţi. Anul acesta, salariile din companiile private au crescut, în medie, cu doar 3,7%, de aproape patru ori mai puţin decât în 2008, înaintea crizei financiare. Această situație are loc în condiţiile în care economia României înregistrează o creştere consistentă. Angajatorii nu se uită, însă, neapărat la mersul economiei.

Este vorba despre o precauţie pe care companiile din mediul privat o manifestă, având în vedere că perioada de criză a fost o perioadă de constrângeri în care au fost nevoite aceste organizaţii să aibă un control foarte atent al costurilor”, explică Nicoleta Dumitru, managerul diviziei de consultanţă în resurse umane al PwC.

E drept, sunt şi domenii cu majorări peste medie, cum s-a întâmplat în sectorul bunurilor de larg consum şi în comerţ. Chiar şi aşa, angajaţii din companiile private au motive să se uite cu invidie la bugetari.

salarii la privat grafica

În primele şapte luni, statul a cheltuit cu 10,2% mai mult pentru salariile acestora, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 2016 este, practic, al cincilea an consecutiv în care angajaţii statului s-au bucurat de lefuri mai mari.

În ultimii opt ani, salariile bugetarilor au scăzut de două ori, pe fondul măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc.

„Sunt pe de-o parte salarii foarte mici în sectorul bugetar, dar sunt si salarii mult mai mari, ca în sectorul privat, în anumite zone ale sectorului bugetar. Și numărul de salariați din sectorul bugetar nu pare mare, dar raportat la numărul de angajati din economie, în special din cea privată, vedem că România are un număr de bugetari prea mare”, arată Ionuț Dumitru, președintele Consililui Fiscal.

Statul are acum aproape un milion două sute de mii de funcţionari, într-o economie în care există puţin peste 4 milioane de contracte de muncă. Pe hârtie, soluţii pentru salarii mai mari ar fi.

Dacă vrem să avem bugetari mai bine plătiți şi servicii mult mai bune, avem două soluţii. Fie reuşim să creştem numărul de salariaţi în sectorul privat care, prin taxe şi impozite la buget, să reuşească să susţină sectorul bugetar, fie să restructurăm masiv sectorul bugetar ca să reuşim să plătim acolo unde este nevoie”, spune Ionuț Dumitru.

Viitorul nu arată însă prea bine. În 2017, salariile din mediul privat vor avansa tot în ritm de melc, în timp ce bugetarilor, viitoarea lege a salarizării unitare le-ar putea aduce noi creşteri de venituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri