Sociolog, despre cazul șocant de la Galați: Vorbim despre o calitate umană scăzută a multora dintre angajații MAI

Data actualizării: Data publicării:
minora-sange-picioare-galati-masina-politie

Cei doi polițiști care au asistat fără să intervină, din mașină, în timp ce o fată de 14 ani sângera pe străzile din Galați  nu ar fi intervenit nici în calitate de cetățeni, consideră sociologul Adrian Dan. El spune că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne este „un sistem clientelar” și că practicile instituționale favorizează asemenea scăpări.

„Este greu de spus că avem o problemă la nivel de societate în ansamblu. Există o asemenea problemă a percepției cu privire la acești copii proveniți din centrele de plasament, din instituțiile de ocrotire. S-a creat o insensibilitate la nivel general, dar există și un grad mare de sensibilitate printre profesioniștii din asistența socială. Nu cred că polițiștii respectivi știau în acel moment că provine dintr-un centru de plasament”, a spus sociologul Adrian Dan, la Digi24.

„Vorbim despre o calitate umană scăzută a multora dintre angajații MAI și nu numai. Asta nu ți-o conferă nicio instituție, pentru că vine din formarea ta de bază. Mă îndoiesc că și în calitatea lor de cetățeni obișnuiți ar fi intervenit. Cu atât mai mult că erau în exercițiul funcției și în fișa postului scrie că trebuie să intervii. Dar date fiind practicile din ultimii ani de la nivelul acestui minister, plus neîncrederea care s-a creat în aceste instituții, ei se pot ascunde foarte bine după reguli: trebuia să suni mai întâi la salvare, să ai o procedură, trebuia - nu știu - să fii mort ca să strigi după ajutor, exagerând puțin lucrurile”, a adăugat sociologul.

El a adăugat că „dacă practicile instituționale favorizează asemenea scăpări, degeaba facem anchetă judiciară, disciplinară, oamenii aceștia vor fi mutați într-un loc la fel de călduț și își vor continua practicile”.

„Nu ne putem aștepta la schimbări peste noapte în această instituție. Avem declarații sforăitoare, dar vedem că la câteva zile distanță lucrurile se întâmplă. Nu ne putem aștepta la schimbări peste noapte, nici măcar sub influența mediei sau a publicului. Sunt schimbări structurale care trebuie făcute și nu vor fi făcute cât timp sistemul clientelar din instituții este cel care este”, a mai spus Adrian Dan.

Citește și Reacția lui Mihai Fifor în cazul fetei pline de sânge de la Galați: Atitudinea polițiștilor este inadmisibilă

Redactor: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri