Sondaj INSCOP. Portretul-robot al viitorului președinte

Data publicării:
palatul cotroceni - presidency

Cel mai important atu pe care trebuie să îl aibă viitorul preşedinte este experienţa politică. Potrivit sondajului INSCOP Research, aproape 90% dintre români pun accentul pe acest aspect, pe care îl consideră foarte important.

Preferinţele sunt foarte clare şi când vine vorba despre originea viitorului şef al statului. Peste 65% vor să fie etnic român.

Cea mai înaltă funcţie în stat ar putea fi totuşi ocupată şi de o persoană cu mai puţină experienţă politică. Sondajul INSCOP arată că peste 65% dintre români ar alege un candidat care s-a dovedit independent de această lume politică. Iar dacă prezidenţiabilul ar avea parte şi de susţinerea unui partid puternic, 60% dintre cetăţeni i-ar oferi încrederea.

Portretul-robot al preşedintelui ideal mai arată că acesta trebuie să fie tânăr, peste 58% dintre români au spus că vârsta este un criteriu important.

Sondajul INSCOP arată, în schimb, că românii nu mai pun preţ pe conflictele în care este implicat actualul şef al statului. Peste jumătate dintre cetăţeni spun că nu contează dacă viitorul preşedinte este sau nu un adversar al lui Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte aşteptările pe care le au românii de la cel care va ocupa, din noiembrie, funcţia de preşedinte, pe primul loc se află grija zilei de mâine. Peste 20% dintre cetăţenii care vor merge la vot au spus că aşteaptă de la viitorul şef al statului să ofere mai multe locuri de muncă. 

Măsurile sociale se situează pe locul al doilea în topul cerinţelor românilor, urmate de combaterea corupţiei şi asigurarea funcţionării corecte a statului.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat la comanda „Adevărul", în perioada 1 - 6 iulie 2014, pe un eşantion de 1.055 de persoane şi are o marjă de eroare de plus, minus 3%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri