VIDEO. Protest în Piața Victoriei. Cum a reacționat Raed Arafat când a văzut ce susțin participanții

Data publicării:
arafat protestatara
Raed Arafat ascultă ce spune o femeie, participantă la protestul din Piața Victoriei, despre purtarea măștii Foto: captură TV

Câteva sute de manifestanți s-au adunat duminică seara în Piața Victoriei pentru a-și exprima împotrivirea față de legea carantinării și izolării, care deocamdată nici nu a fost votată, fiind încă în dezbatere. Mulți dintre ei contestă existența virusului și se opun măsurilor de carantinare și de izolare spunând că vor aduce „dictatura”, pentru că sunt neconstituționale. Aflat în studioul Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a avut ocazia să asculte câteva dintre opiniile protestatarilor. 

Ce au spus protestatarii: Cum să existe?! Satana crede în așa ceva!

M-a indignat acest proiect de lege. E împotriva drepturilor omului. Declararea pandemiei în României, la ordinul OMS, e împotriva Constituției”, a declarat un bărbat.

O femeie are nemulțumiri profunde legate de purtarea măștii: „În legătură cu masca, masca nu protejează pe nimeni, dacă vreți să știți. Masca nu vă protejează de niciun virus. Este ca și cum ați pune un gard de sârmă împotriva țânțarilor, înțelegeți? Masca este semnul sclaviei, atât. Masca nu protejează. Nu port și nici n-o să port. Mai rău îmbolnăvește. Pentru că oxigenarea creierului, oxigenarea organismului, nu se face optim”.

„Am trecut întâmplător pe aici, cred că toți oamenii ăștia sunt aici pentru dreptul domnului Arafat de a nu fi abuzat. În ce sens? Pentru că roata istoriei se întoarce și așa cum se făceau dosarele penale pe vremea DIICOT-ului, pe vremea DNA-ului, dl. Arafat, peste 15-20 sau 30 de ani, ar putea fi luat de pe stradă de către un regim totalitar, din ură sau răzbunare, și să i se fabrice un dosar medical. Deci noi pentru asta luptăm!”, explică bărbatul care spune că a trecut întâmplător pe la protest. Spre deosebire de ceilalți interlocutori ai reporterului, el poartă, totuși, mască. 

„Satana crede în așa ceva, iertați-mă! Cum să existe așa ceva, când toți doctorii din Germania și alte țări spun clar că nu există și e o făcătură la nivel mondial”, spune cu convingere cu tânăr.

„Cred că există un virus, dar e virusul gripal care a existat în fiecare an. Dacă într-adevăr există un virus, cum ne spun ei că există, ăla n-o să dispară, putem să ne punem un milion de măști și să nu mai ieșim din casă 100 de ani!”, este și opinia prietenului său.

„Am venit, pentru că mi se pare că este o încercare să ne acapareze libertățile, este o încercare de distrugere completă a Constituției, drepturile omului sunt încălcate. Se încearcă o dictatură sanitară!” - susține o femeie, pe un ton grav.

Raed Arafat: „O parte dintre ei, fără discuție, o să se îmbolnăvească”

Raed Arafat a ascultat toate aceste opinii cu atenție, uneori dând din cap dezaprobator, alteori zâmbind. La final a fost întrebat ce părere are despre ce a văzut în Piața Victoriei.

„Ce să spun? Fără discuție, ei se expun, se expun să se îmbolnăvească, se expun să îmbolnăvească pe alții și o parte dintre ei, fără discuție, o să se îmbolnăvească, pentru că la o astfel de cifră de oameni acolo, nu există să nu existe printre ei cel puțin câțiva care pot transmite fără să știe, nici ei poate că nu știu că au virusul. Acest lucru e posibil” - a răspuns Raed Arfat. „Știm că există studiul de la Universitatea Yale, care s-a publicat recent și zice foarte clar că peste 50 la sută din infecții au loc de la persoane asimptomatice. Știu că pentru persoanele care nu sunt din domeniul medical ce spun eu și ce spun colegii mei pare ceva ciudat, ceva anormal, dar asta este realitatea”, a completat secretarul de stat.

„Nu pot să spun la fiecare ce vrea să audă și să fie foarte mulțumit că uite, a zis că e totul OK. Nu e totul OK, virusul există - le place, nu le place, asta este - , virusul este periculos, ucide un anumit procent de oameni și poate să ducă sistemul sanitar să stea pe loc, dacă avem un număr foarte mare de infectați și un număr foarte mare de pacienți în terapie intensivă. Și acest lucru îl vedem că se întâmplă: crește numărul, crește numărul pacienților în terapie intensivă, la un moment, pot să apară probleme. Deci, asta este realitatea” - a conchis Raed Arafat. 

„Campania e foarte bine gândită”

În ceea ce privește legea pentru carantină și izolare, aflată acum în dezbatere și contestată de unii protestatari, secretarul de stat spune că au apărut foarte multe fake news-uri și a dat un astfel de exemplu. „E o chestie care a apărut pe un site și s-a răspândit foarte mult. Dacă legea Arafat trece, așa se numește, și sunt câteva afirmații acolo. A apărut acum vreo 12 ore și a fost răspândită foarte mult”, a spus Raed Arafat, care a citit câteva pasaje din materialul care colporta informații false și le-a demontat pe rând (vezi video de mai jos).

„Vedeți, campania e foarte bine gândită și sunt oameni care lucrează pe aceste campanii, sunt persoane care lucrează să atingă exact”, a spus Raed Arafat.

Întrebat cine sunt aceste persoane, secretarul de stat a răspuns: „Acest lucru nu mai trebuie să-l spun eu, pentru că nu știu eu. Asta trebuie alții să vadă de unde vin aceste campanii”, a punctat secretarul de stat în MAI.

Un singur argument a mai adus Raed Arafat în ceea ce privește reproșurile de „dictatură” care se aduc legii în pregătire din România: „Toate țările care acum impun măsuri speciale românilor, cum ar fi izolarea 14 zile, sunt dictatoriale? Nimeni n-are democrație? Sau, de fapt, ele aplică niște reguli medicale simple?” - îi întreabă Raed Arafat pe cei care invocă argumentele unor stipulări nedemocratice.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri