Spitalul Municipal Rădăuți a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, după ce o infirmieră a căzut într-un subsol și a murit

Data publicării:
spitalul municipal radauti
Spitalul Municipal Rădăuți. Sursa foto: Facebook / Pasaila Nicolae

Spitalul Rădăuți a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, după ce o infirmieră a murit, în timpul orelor de serviciu, în curtea unității medicale. Femeia a căzut 2,20 metri în gol, într-un subsol, în martie 2020, însă managerul de la acea vreme spunea că aceasta nu avea ce să caute acolo, conform fișei postului. Conducerea spitalului trebuia să asigure zona de șantier, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată studiat de Monitorul de Suceava.

Tragedia a avut loc pe 9 martie 2020. Femeia, în vârstă de 58 de ani, lucra ca infirmieră la Spitalul Municipal Rădăuți de 15 ani. Era începutul pandemiei de COVID-19, iar aceasta abia intrase în tura de noapte.

În jurul orei 20:00, infirmiera ar fi mers în curtea spitalului, spre spațiul amenajat special pentru depozitarea deșeurilor periculoase. Când a ajuns în dreptul căii de acces spre subsolul spitalului, a căzut în gol de la aproximativ 2,20 metri, scrie sursa citată. În urma impactului cu betonul, femeia s-a lovit puternic la cap și a intrat în stop cardiorespirator. A fost resuscitată de colegi, însă fără rezultat.

Polițiștii au deschis dosar penal de ucidere din culpă, pentru neluarea, respectiv nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

La scurt timp, au venit și rezultatele anchetei interne. Femeia lucra la Compartimentul de Primiri Urgențe și, conform fișei postului, nu avea ce să caute acolo. Zona era în șantier și era delimitată, spunea managerul de la acea vreme.

"Zona este marcată, din datele pe care le am se pare că existau toate aceste marcaje și semne care trebuiau să fie aplicate de instituție, respectiv de persoana responsabilă cu securitatea și sănătatea muncii”, declara în martie 2020 managerul de-atunci, Traian Andronachi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au analizat probele și au decis că spitalul, condus acum de Flavius Sima, se face vinovat de moartea infirmierei:

"Anterior datei de 9 martie 2020, nu s-a asigurat dispozitiv de protecție pentru prevenirea căderii în gol, zona de acces în subsolul tehnic, din curtea interioară a spitalului, zonă periculoasă și slab iluminată, fiind astfel încălcate cerințele minime de sănătate și securitate la locul de muncă, fapt ce a avut a rezultat producerea unui accident de muncă soldat cu decesul unei angajate, respectiv la data de 9 martie 2020, în jurul orei 20.20, angajata S.R., aflându-se în timpul serviciului, s-a deplasat în curtea din spatele spitalului, iar în momentul în care a ajuns în dreptul căii de acces către subsolul tehnic a căzut de la o diferență de nivel de 2,20 metri, pe o suprafață plană, din beton, rezultând decesul acesteia, consemnat la orele 20.18", se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Rădăuți.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri