Video Stroe: Statul să fie un exemplu pentru încadrarea în ţinta de deficit, înainte de a lua măsuri care vizează cetăţeni sau companii

Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionuț Stroe, susține o conferință de presă la Palatul Parlamentului din București pe 6 decembrie 2021.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. Foto: Ilona Andrei/Inquam Photos

„Statul trebuie să ofere un exemplu când e vorba de efortul pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar, înainte de a avansa public altă măsuri care vizează fie cetăţeni fie companii”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, luni, după şedinţa conducerii partidului cu reprezentanţii liberali din Executiv. El a precizat că preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a făcut apel către miniştrii liberali şi secretarii de stat privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Stroe a explicat că principala temă a ședinței PNL de luni dimineață a fost apelul președintelui Ciucă adresat miniștrilor și secretarilor de stat prezenți, privind reducerea cheltuielilor bugetare.

„Principalul subiect al şedinţei PNL l-a constituit apelul preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, adresat miniştrilor PNL şi bineînţeles secretarilor de stat, privind reducerea cheltuielilor bugetare. Apelul este legat de modul în care ar trebui să lucreze împreună şi să găsească cele mai bune soluţii pentru a începe aceste măsuri din viitorul apropiat cu reducerile cheltuielilor bugetare”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuţ Stroe a arătat că „statul trebuie să ofere un exemplu când e vorba de efortul pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar, înainte de a avansa public altă măsuri care vizează fie cetăţeni fie companii”.

„Considerăm că astfel de măsuri sunt absolut necesare şi astăzi, preşedintele Nicolae Ciucă le va avansa de altfel în şedinţa coaliţiei şi reprezentanţilor PSD. Ministrul de Finanţe, prezent la această şedinţă, deja parte din aceste măsuri le-a primit, pe de o parte eliminarea cheltuielilor neesenţiale, reducerea cheltuielilor care nu sunt neapărat necesare sau urgente în acest moment, de ce nu, poate redimensionarea anumitor instituţii sau bugete alocate în momentul de faţă, anumite analize privind eficienţa muncii versus bugetele alocate, toate aceste lucruri sunt necesare când vorbim de efortul pe care trebuie să îl facem în acest an pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al PNL.

„Încadrarea anul acesta în ținta de deficit este obligație”

Stroe spune că încadrarea în acest an în ţinta de deficit bugetar este o obligaţie şi un angajament pe care statul român l-a luat în raport cu accesarea fondurilor europene şi a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Încadrarea în ţinta de deficit în anul acesta este obligaţie. De altfel, este un angajament pe care statul român l-a luat în raport cu accesarea fondurilor europene şi a PNRR. Nu cred că e posibil ca, în acest moment, vreun stat din Uniunea Europeană să poată să-şi renegocieze acest lucru. Dar, dacă există disponibilitatea din partea Comisiei Europene, de ce nu, pentru noi ar fi un plus”, a afirmat Stroe, întrebat, după şedinţa PNL, în legătură cu posibilitatea renegocierii ţintei de deficit de 4,4%.

Potrivit acestuia, toate calculele trebuie făcute raportat la cifra de 4,4% a deficitului bugetar. „Nu trebuie să pornim de la această premisă (de renegociere a deficitului bugetar) când ne gândim să adoptăm aceste măsuri de economisire a banului public. Noi trebuie să facem toate calculele raportându-ne la cifra actuală - 4,4%. De altfel, este interesul nostru să ne încadrăm în această cifră de deficit bugetar în primul şi în primul rând pentru a genera echilibru în ceea ce priveşte cheltuielile şi veniturile, iar în al doilea rând, poate cel mai important lucru, e vorba de crearea de spaţiu fiscal pentru a atragerea cel puţin în următorii doi ani a 16 miliarde euro din zona PNRR, aşa că n-aş pleca de la premisa că vom avea o ţintă mai mare”, a explicat liberalul.

El a subliniat că trebuie aşteptată o analiză în coaliţie. „Să aşteptăm o analiză şi propunerile care vin din zona coaliţiei. Este şi motivul pentru care astăzi preşedintele Nicolae Ciucă a solicitat miniştrilor liberali să facă aceste analize şi să elimine orice fel de cheltuială neesenţială în acest moment: reducerea cheltuielilor bugetare şi tot ceea ce înseamnă bani care-i putem economisi noi, ca stat, pentru că un stat suplu e un stat mult mai performant, e un stat care poate să-şi economisească banii şi, înainte de a cere companiilor şi oamenilor măsuri, să şi economisească mult mai bine bani”, a transmis Stroe, întrebat în legătură cu măsurile care vor fi luate având în vedere faptul că România trebuie să ajungă următoarele luni la acest deficit şi trebuie să reducă cheltuieli de zeci de miliarde de lei.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri