Live Text Ucraina raportează „succese tactice” ale contraofensivei în sud. Londra spune că Rusia are avantaj datorită elicopterelor sale de atac

Data actualizării: Data publicării:
Russian Soldiers Launch Strikes on Ukrainian Targets
Războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Suntem în ziua 479 a războiului pe scară largă început de Rusia în Ucraina. Vladimir Putin amenință că dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu avioane de luptă F-16 ar fi „un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat” cu Rusia, iar aeronavele vor fi distruse, în timp ce Zelenski spune că rezultatele contraofensivei sunt „în general pozitive”. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a confirmat că trupele Kievului sunt „angajate în mișcări active” pentru a avansa contraofensiva în sudul țării, iar NATO a lansat un nou centru pentru a ajuta la protejarea conductelor și cablurilor submarine vulnerabile pe fondul preocupărilor legate de sabotajul rusesc.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Putin, avertisment pentru Occident

ACTUALIZARE 22:35 Vladimir Putin a declarat că desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus este un avertisment pentru Occident că nu poate provoca o înfrângere strategică Rusiei, scrie Reuters.

Liderul de la Kremlin a spus vineri, la forumul economic de la Sankt Petersburg, că focoasele nucleare tactice rusești au fost deja livrate în Belarusia, dar a subliniat că momentan nu vede necesitatea ca Rusia să recurgă la arme nucleare.

Kremlin: Putin este dispus să discute cu Scholz și Macron

ACTUALIZARE 21:54 Rusia susţine dialogul cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu liderul francez Emmanuel Macron, dar nu au fost primite încă propuneri pentru o astfel de conversaţie, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Atât Scholz, cât şi Macron au declarat importanţa continuării dialogului cu Rusia, iar noi susţinem acest punct de vedere, dar până acum nu au fost primite propuneri specifice. Preşedintele a declarat ieri că rămâne deschis la comunicare”, a spus Dmitri Peskov în timpul unei discuţii cu reporterii acreditaţi la Kremlin, potrivit News.ro, care preia CNN.

Ce i-au cerut de fapt liderii africani lui Zelenski din partea lui Putin

ACTUALIZARE 21:13 Delegația liderilor africani care a venit la Kiev pentru a prezenta un plan de pace era de fapt interesată să obțină suspendarea mandatului de arestare emis împotriva lui Vladimir Putin, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, după vizita în Ucraina a liderilor din Africa.

„Există un punct care îi preocupă și pentru care cred că au venit”, a declarat Mihailo Podoliak sâmbătă, potrivit publicației Kyiv Independent.

Biden: Nu vom face uşoară aderarea Ucrainei la NATO

ACTUALIZARE 18:51 Ucraina nu va beneficia de tratament preferenţial pentru procesul de aderare la NATO, în ciuda invaziei ruse, a declarat sâmbătă preşedintele american Joe Biden.

Întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să facă „mai uşoară” pentru Kiev aderarea la Alianţa atlantică, Biden a răspuns „nu”, asigurând că Ucraina ar trebui „să respecte toate criteriile. Aşa că nu o vom face uşoară”.

Megalomania lui Putin

putin si sefa gazprom 2
Vladimir Putin și adjuncta Gazprom au asistat de pe iaht la intonarea imnului Rusiei. Foto: kremlin.ru

ACTUALIZARE 18:38 Vladimir Putin și directoarea adjunctă a concernului rus Gazprom au asistat de pe un iaht la arborarea unor drapele gigantice, înalte de 180 de metri, al imperiului rus, al URSS și al Federației Ruse. Evenimentul a avut loc la Sankt Petersburg, cu ocazia aniversării a 300 de ani a orașului.

O rachetă rusească a ucis patru persoane aflate într-o maşină în regiunea Harkov din Ucraina (guvernator)

ACTUALIZARE 13:35 Un atac cu rachetă al Rusiei asupra unui mic sat din regiunea Harkov, în estul ţării, a ucis sâmbătă patru persoane, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov, transmite Reuters. 

Sinehubov a precizat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că armata rusă a bombardat satul Huriiv Kozaciok şi o rachetă ghidată antitanc a lovit o maşină care se îndrepta spre satul din apropierea graniţei cu Rusia. Patru civili care se aflau în maşină au murit pe loc, a precizat el. 

Ucraina a eliberat mai multe sate şi oraşe din regiunea Harkov în toamna anului trecut, dar de atunci armata rusă a bombardat frecvent zona, distrugând infrastructura critică şi rănind şi ucigând locuitori.

Rusia afirmă că a respins un atac cu drone care viza o rafinărie de petrol

ACTUALIZARE 12:13 Rusia a afirmat sâmbătă că a respins un atac ucrainean cu drone care viza o rafinărie de petrol din regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina, transmite AFP. 

"Sistemele ruseşti de apărare antiaeriană din districtul Novozibkov au respins în cursul nopţii un atac al forţelor ucrainene asupra rafinăriei de petrol Drujba", a scris pe Telegram Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk. "Datorită profesionalismului militarilor noştri (...), trei drone au fost distruse", a susţinut el, citat de Agerpres. 

Atacurile cu drone împotriva teritoriului rusesc şi a peninsulei Crimeea, anexată în 2014, s-au înmulţit în ultimele săptămâni, după ce Kievul a anunţat o contraofensivă. 

Joi, Rusia a afirmat că a neutralizat nouă drone deasupra Crimeei. Pe 9 iunie, trei persoane au fost rănite când o dronă s-a prăbuşit pe o clădire rezidenţială din oraşul Voronej, situat la aproximativ 200 km de graniţa cu Ucraina.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, vrea mai multe tancuri pentru armată

ACTUALIZARE 11:40 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut sâmbătă sporirea producţiei de tancuri pentru a satisface nevoile armatei ruse în operaţiunea sa din Ucraina, în plină contraofensivă a Kievului, transmite AFP. 

Şoigu, care a inspectat o uzină militară din regiunea Omsk (vestul Siberiei), "a stabilit obiectivul de a continua creşterea producţiei de tancuri", a precizat armata rusă într-un comunicat. Potrivit ministrului rus, acest lucru este necesar pentru "a satisface nevoile forţelor ruse care îndeplinesc sarcinile operaţiunii militare speciale" din Ucraina, se mai arată în comunicat. 

Serghei Şoigu a subliniat, de asemenea, necesitatea de a îmbunătăţi siguranţa vehiculelor blindate şi a echipajelor acestora, potrivit aceleiaşi surse. Declaraţiile survin în plină contraofensivă ucraineană care vizează recucerirea teritoriilor aflate sub controlul Rusiei în Ucraina. 

Moscova insistă că această contraofensivă este un eşec. Kievul, la rândul său, susţine că a eliberat câteva localităţi şi o sută de kilometri pătraţi, în principal pe frontul de sud, notează Agerpres.

Ministerul britanic al apărării sugerează că Rusia are un avantaj în sud datorită elicopterelor sale de atac

ACTUALIZARE 10:23 În evaluarea ministerului britanic al apărării de sâmbătă dimineață se precizează că de la începutul operațiunilor ucrainene de contraofensivă în sudul țării, Rusia și-a consolidat forța de elicoptere de atac din zonă. 

Britanicii spun că imaginile (disponibile) arată că peste 20 de elicoptere rusești suplimentare au fost desfășurate pe aeroportul Berdiansk, la aproximativ 100 km în spatele liniei frontului.

În lupta continuă dintre acțiunile aeriene și cele de contracarare, este probabil ca Rusia să fi obținut un avantaj temporar în sudul Ucrainei, în special cu elicopterele de atac care utilizează rachete cu rază de acțiune mai mare împotriva țintelor terestre, mai notează guvernul de la Londra.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina raportează „succese tactice” ale contraofensivei în sudul țării

ACTUALIZARE 10:15 Hanna Maliar, ministru adjunct al apărării din Ucraina, a declarat că „dacă în prima săptămână epicentrul a fost în est, acum vedem că luptele se deplasează spre sud și că zonele cele mai active sunt Berdiansk și Mariupol.

În est, inamicul și-a activat toate forțele pentru a opri ofensiva noastră. Și ei își concentrează forțele acolo pentru a ne opri. În sud nu au prea mult succes. Există progrese pe toate direcțiile din sud, și sunt mai multe. Dacă vorbim despre pierderi, în sectorul Bahmut au fost uciși de nouă ori mai mulți ruși decât ucraineni. Iar în direcția sudică, au murit de peste cinci ori mai mulți ruși decât ucraineni”, a adăugat Hanna Maliar, citată de The Guardian

Zelenski face o menţiune misterioasă despre şeful serviciului de spionaj al armatei, Kirilo Budanov, despre care Moscova susţine că a fost rănit grav

ACTUALIZARE 10:10 Preşedintele Volodimir Zelenski a dezvăluit, vineri seara, în alocuţiunea rostită către compatrioţi, că a avut o şedinţă a unui cabinet de război din care fac parte principalii comandanţi militari, inclusiv şeful spionajului militar, generalul Kirilo Budanov, despre care propaganda rusă susţine că ar fi fost rănit grav şi ar fi tratat în Germania, potrivit News.ro. 

Zelenski a spus că nu poate da deocamdată prea multe detalii despre consiliul de război, la care a participat şi Budanov, dar a lăsat să se înţeleagă că este vorba despre acţiuni în cadrul contraofensivei. „A mai fost un alt eveniment astăzi, un alt punct din programul meu, care nu a fost încă anunţat. Este vorba despre un cabinet de război. Comandanţii noştri - generalii Sîrski, Tarnavski, Zalujni şi Şaptala. Plus comandanţii noştri din direcţiile specifice de operaţiuni active - nu dau încă nume, totul va veni la momentul potrivit. Să avansăm este cel mai important lucru. Fiecare dintre soldaţii noştri, fiecare dintre noii noştri paşi, fiecare metru de pământ ucrainean eliberat de inamic este cel mai important lucru. Şi a fost acolo şi Budanov... Paşi separaţi”, a spus Volodimir Zelenski înainte de a mulţumi tuturor celor care luptă pentru Ucraina, celor care se pregătesc să lupte şi celor care ajută.

Volodimir-Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Fără îndoială, preşedintele s-a referit la contraofensivă despre care analiştii spun că se află încă în faza de început, iar grosul forţelor ucrainene încă nu a fost aruncat în luptă.

Menţionarea lui Kirilo Budanov, şeful serviciului de informaţii al armatei, nu este întâmplătoare. Considerat unul dintre atuurile Ucrainei, care la 37 de ani şi-a căpătat deja renumele unui erou, el este văzut de Moscova ca o adevărată „oaie neagră” şi împotriva sa ar fi existat mai multe tentative de asasinat. 

În ultimele zile, propaganda rusă a relatat că Budanov ar fi fost grav rănit într-un atac rusesc şi ar fi tratat în stare critică în Germania. Anterior şi despre generalul Valeri Zalujni, şeful Statului Major, menţionat şi el de Zelenski, au circulat zvonuri că ar fi murit.  

Şeful serviciului de contraspionaj militar ucrainean, Kirilo Budanov. Foto: Profimedia Images

Discursul lui Zelenski de vineri seara a fost mai scurt decât de obicei. El le-a spus ucrainenilor că a avut o zi lungă, cu o mulţime de evenimente. A menţionat în primul rând întâlnirea cu liderii africani veniţi la Kiev. „O întâlnire într-un format special - Ucraina plus ţările africane. Discuţii lungi... Formula pentru pace, probleme de securitate, grâne, capacitatea noastră comună de a apăra principiile şi obiectivele Cartei ONU, de a proteja statele de agresiune. Am făcut apel la liderii şi statele africane să ia parte la Summitul global pentru pace pe care îl pregătim. Ucraina se va face auzită în toată lumea şi vom implica întreaga lume în implementarea formulei de pace. Nu este uşor, dar lucrăm”, a spus Zelenski. 

În condiţiile în care în timpul vizitei liderilor africani asupra Kievului ar fi fost lansate rachete ruseşti, doborâte de apărarea ucraineană, Zelenski a spus că le este deosebit de recunoscător celor care apără cerul ucrainean. „Rachetele ruseşti doborâte astăzi, inclusiv şase rachete balistice, sunt foarte importante şi simbolice. Rusia nu va intimida pe nimeni”, a punctat liderul ucrainean.

SUA vor ca Europa să cumpere arme americane. UE are alte idei (Politico)

ACTUALIZARE 10:00 SUA vor ca Europa să cumpere arme americane, însă liderii UE au alte idei și speră să-și dezvolte propriile industrii. Până acum liderii europeni au primit un mesaj public clar din partea Washingtonului: este necesară creșterea cheltuielilor pentru apărare. Inclusiv Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a transmis de mai multe ori în acest an că se aşteaptă ca țările membre să îşi crească cheltuielile de apărare. O analiză a Politico Europe indică faptul că dincolo de declarațiile publice, în discuțiile purtate în privat există un alt mesaj care este la fel de clar pentru europeni: asigurați-vă că o mare parte din cheltuielile suplimentare pentru apărare sunt destinate armelor care vin SUA. 

Javelin weapons systems
Imagine cu un sistem de rachete antitanc Javelin. Foto: Profimedia Images

„Trebuie să dezvoltăm o bază tehnologică și industrială de apărare cu adevărat europeană în toate țările interesate și să implementăm echipamente pe deplin suverane la nivel european”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron la conferința GLOBSEC de la Bratislava de luna trecută. 

Citește continuarea AICI

Putin: Rusia va lua în considerare distrugerea avioanelor F-16 destinate Kievului, chiar dacă acestea vor fi în baze din afara Ucrainei

ACTUALIZARE 09:50 Dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu avioane de luptă F-16 ar fi „un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat” cu Rusia, iar aeronavele vor fi distruse, a avertizat vineri liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care a sugerat că Moscova ar putea lovi bazele unde se află aceste aeronave, chiar dacă acestea sunt situate în afara Ucrainei, potrivit agenţiei TASS.

Aeronavele F-16 vor avea soarta tancurilor occidentale, a spus vineri Vladimir Putin. „Tancurile sunt în flăcări, inclusiv Leopardurile. Iar F-16 vor arde în acelaşi mod. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a declarat liderul de la Kremlin, la forumul economic de la Sankt Petersburg.

Rusia va lua în considerare opţiunile de distrugere a acestor avioane, chiar dacă acestea vor avea baza în afara Ucrainei. „Dacă sunt plasate în baze aeriene din afara Ucrainei şi sunt folosite în ostilităţi, va trebui să ne uităm cum şi unde putem ţinti aceste active care sunt folosite în ostilităţi împotriva noastră”, a spus Putin. „Acesta este un pericol serios de a târî în continuare NATO într-un conflict armat”, a avertizat el.

Citește continuarea AICI

Eşec la NATO. Turcia, acuzată că a blocat planurile alianței de răspuns la un atac rusesc

ACTUALIZARE 09:40 Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă mai există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens, relatează Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniştrii au revizuit planurile - primele de la sfârşitul Războiului Rece, care au fost impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina - în cadrul unei reuniuni de două zile care a avut loc la Bruxelles. Aliaţii se apropie de un acord asupra acestor planuri, a menţionat Stoltenberg.

Un diplomat a declarat că Turcia a blocat aprobarea planurilor, având obiecţii în privinţa locaţiilor geografice, inclusiv în ceea ce priveşte Cipru.

Citește continuarea AICI

Cele mai importante evenimente din ziua precedentă: 

  • Zelenski exclude orice negociere cu Moscova
  • Secretarul de stat al SUA spune că nu există indicii că Rusia s-ar pregăti să folosească arme nucleare
  • Putin: Zelenski este „o rușine pentru poporul evreu”
  • Cel puțin 23 de persoane au fost rănite în Herson, după ce rachetele rușilor au lovit o unitate medicală, un supermarket și o grădiniță
  • Putin spune că sancțiunile occidentale nu au reușit să izoleze Rusia
  • Putin spune că ucrainenii nu au „nicio șansă” cu contraofensiva. Zelenski: Rezultatele sunt „în general pozitive”

    Rusia recunoaște timid că pierde teritoriu în sudul Ucrainei
  • SUA spune că Ucraina poate recupera echipamentele avariate și le poate readuce în luptă

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri