Video Exclusiv Un altfel de front și o altfel de luptă. Chinul din Terapia Intensivă a Spitalului Militar Central 

Data actualizării: Data publicării:
ATI Spitalul Militar Central București
Foto: captură TV

Toate cele 23 de paturi pentru bolnavii de COVID-19 în stare gravă de la Spitalul Militar Central din București sunt ocupate. Medicii și ceilalți angajați ai secției de terapie intensivă luptă zi de zi să salveze viețile celor care, acum, doar pe ei îi mai au să-i ajute. 

„Are și un ritm cardiac care ne complică evaluarea”, spune medicul după ce se uită pe ecranul aparatului care arată linii sinusoidale și din care se aude sunetul înfundat al sângelui.

Fiecare gură de aer pe care o trage în piept un pacient de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Militar este o răsuflare ușurată pentru medici. Mulți dintre cei internați sunt în vârstă.

„Aici este bunicul nostru de 81 de ani. Comorbidități extrem de grave, lucru care complică foarte mult îngrijirea. Pacientul este extrem de complex, cu comorbidități care fac prognosticul destul de rezervat în contextul pneumoniei severe cu Covid pe care o are”, explică medicul.

Trece la următorul pacient: „O doamnă vârstincă, aproape 80 de ani, o pneumonie virală survenită pe un teren afectat sever de preexistente. Are mai multe boli asociate, destul de complicate. Diabet, hipertensiune”.

Pentru mulți dintre pacienții cu covid-19, vocea medicilor este singura pe care o aud. Prin costumele „de astronaut” și aparatele complicate, comunicarea medicului cu pacientul parcă se face de la lumi distanță: „Mă auzi? Îți ajunge aerul? Auzi, mamă, ai un furtun în gât care te ajută să respiri. Te rog, să stai liniștită, diseară poate îl scoatem, da?”

Apoi medicul merge la următorul pacient: „Cum vă simțiți? Respirația, cum? Bună. Ați obosit? Să vă ajutăm?”

„E o muncă de echipă, e o muncă grea, e o muncă particulară, foarte dificil și pentru noi ca medici și pentru personalul tehnic, pentru toată lumea care are în grijă acești pacienți”, mărturisește Narcis Tănase, medic la Spitalul Militar.

Reporterul e curios: „De unde vă găsiți resursele să zâmbiți după ce ieșiți din Terapia Intensivă?”

„Încerc să-mi păstrez energia și pe cât posibil să transmit și în jur”, spune medicul.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri