Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă. Fosta șefă ATI nu se înțelegea cu conducerea. Rafila: E intolerabil

Data actualizării: Data publicării:
rafila face declaratii
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Foto: Profimedia

Fosta șefă ATI de la Spitalul Pantelimon, una dintre persoanele care a lansat acuzațiile că ar fi existat o intenție pentru moartea pacienților, ar fi în conflict cu conducerea actuală a secției. În legătură cu această chestiune, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă ai un interes personal. Ministrul a adăugat că la adresa ei au fost depuse în timp mai multe plângeri la Colegiul Medicilor București.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că investigaţia de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" va continua, iar săptămâna viitoare ar putea fi primele concluzii de la Corpul de Control al ministerului şi de la comisia unităţii spitaliceşti.

"Corpul de Control al ministrului Sănătăţi este de dimineaţă aici. (...) Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Sprijinim, bineînţeles şi spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea să stea la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi sper ca aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se desfăşoară în paralel - ale Parchetului, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi bineînţeles cea internă, de la spital", a declarat Rafila, la Spitalul Sf Pantelimon.

Potrivit acestuia, încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă "lucrurile sunt ţinute sub preş".

"Nu este cazul. Noi avem ca şi principiu adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea ca să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile, atât din partea Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, al comisiei de la spital", a completat Rafila.

Ministrul ar fi primit azi o scrisoare de la fosta șefă a secției ATI în care aceasta se plânge că e în conflict cu actuala conducere. Întrebat despre acest lucru, el a răspuns: "Mi se pare intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acest caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri, și noi ne ocupăm să intrăm în legătură cu cea care a făcut plângerile. Lipsește azi. Sper ca săptămâna viitoare să își spună părerea.

Cea care a depus plângerea e fosta șefă a secției ATI. Acolo e un colectiv care cuprinde 13 medici. Sunt sesizări la Colegiul Medicilor București, e vorba despre doctora care a făcut plângerea, au fost mai multe plângeri de-a lungul timpului. Nu ne reglăm probleme de natură personală pe spatele pacienților".

Șefa secției ATI: Acuzațiile sunt false

Actula șefă a secției ATI de la Spitalul Pantelimon spune că acuzațiile asistentei că ar fi existat o intenție pentru moartea pacienților sunt false.  

 

"Mi-e imposibil să cred că cineva ar face așa ceva. Informațiile sunt false. Și noi suntem interesați cine a făcut acuzațiile, ce se întâmplă de fapt. 

Pe zi, nu e numărul maxim (de deese - n.r). Anul trecut în aceeași perioadă au fost nouă morți pe zi.

Trebuie să fii extrem de trist să poți accepta că un aparținător începe să își pună problema că a fost omorât.

În secție s-au făcut eforturi mari să intrăm pe o linie normală. Într-un an au plecat 50 de medici și asistente din aceeastă secție. 

Până ieri nu am știut nimic, am aflat ca și dumneavoastră. S-a trecut peste niște trepte ierarhice", a spus șefa secției ATI.

Managerul spitalului: Aceste decese nu puteau fi evitate

Managerul Spitalului Pantelimon din Bucureşti, Bogdan Socea, a declarat că în urma verificărilor preliminare referitoare la situaţia din Secţia Terapie Intensivă, nu au fost constatate date care să ateste o viciere a tratamentului. El a precizat că decesele înregistrate în unitatea medicală nu puteau fi evitate.

“Conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon colaborează cu comisiile de anchetă în această situaţie care s-a ivit, colaborează cu organele de cercetare penală, cu Corpul de Control al ministerului, care este aici în spital şi analizează documentele, cu Colegiul Medicilor care are un reprezentat şi cu comisia internă constituită în spital, comisia de analiză medicală a situaţiei. 

Până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă. Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratatăm fiecare bolnav în parte. Nu este o statistică, dar sigur interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă, au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri vom avea raportul final”, a declarat Bogdan Socea.

El a precizat că nu au fost reclamaţii şi sesizări în legătură cu aceste cazuri.

“Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”, a precizat managerul Spitalului Sfântul Pantelimon.

El a fost întrebat dacă procurorii au cerut dosare medicale.

“Procurorii au cerut o listă de documente printre care sunt şi aceste copii ale foilor de observaţie. (…) Registrul de tratament este trecut şi în fişă, scriptic şi este şi un registru electronic care se transmite către farmacie, în aplicaţia pentru pacienţi. (…)Nu am găsit până în momentul de faţă niciun fel de nereguli”, a explicat Bogdan Socea.

Managerul unităţii spitaliceşti a mai fost întrebat ce transmite familiilor victimelor.

“Nu vrem să ne antepronunţăm, comisia va elabora raportul final. Familiilor le transmitem condoleanţe, ne pare rău de aceste decese. Ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate. (…) Analizăm fiecare deces în parte. Nu au fost plângeri până în momentul de faţă”, a mai declarat Bogdan Socea.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti: Ancheta este în derulare. Toate aceste proceduri vor fi derulate cu celeritate 

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a declarat, vineri, în legătură cu decesele suspecte din secţia de ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon, că a ancheta instituţiei pe care o conduce este în derulare şi toate procedurile vor fi desfăşurate cu celeritate. Cătălina Poiană a menţionat că cel mai important element este stabilirea adevărului.

“Colegiul Medicilor din Bucureşti a declanşat cercetarea procedurală care este condusă de departamentul de jurisdicţie profesională al Colegiului Medicilor din Bucureşti şi ancheta este în derulare. Cu certitudine, toate aceste proceduri vor fi derulate cu celeritate. Vreau să precizez faptul că un reprezentant al Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti, la solicitarea Ministerului Sănătăţii a participat astăzi şi participă la acţiunile derulate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi de Comisia Internă de anchetă a Spitalului Pantelimon”, a declarat, vineri, Cătălina Poiană.

Ea a adăugat că procedurile legate de îngrijirea pacienţilor au fost respectate.

“Ceea ce s-a verificat până în acest moment, respectiv procedurile legate de administrarea de terapie şi de îngrijirirea pacienţilor există, toate sunt în regulă în ceea ce priveşte procedurile. Restul datelor sunt în curs în verificare. Ceea ce vreau să transmit cu fermitate este faptul că adevărul trebuie stabilit şi că stabilirea adevărului reprezintă la ora actuală o prioritate şi este singurul lucru care poate să menţină încrederea în sistemul de sănătate. Suntem convinşi că stabilirea cu celeritate a adevărului în această situaţie este cel mai important element pe care toate aceste organisme care sunt implicate în procesul de cercetare îl au de făcut”, a mai afirmat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

Cătălina Poiană a mai afirmat că cel mai important element este stabilirea adevărului.

“Vom derula aceste lucruri cu maximă celeritate. Vom face foarte rapid publice aceste rezultate pentru că cel mai important element este stabilirea adevărului. (...) Nu am primit în ultima perioadă niciun fel de sesizare legată de activitatea din secţia de ATI a Spitalului Pantelimon, nu avem niciun fel de plângere din partea aparţinătorilor sau familiilor pacienţilor aflaţi în această situaţie”, a transmis Cătălina Poiană.

De unde au pornit acuzațiile

Conducerea Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Capitală a deschis o anchetă internă după acuzaţiile că 20 de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit, în decurs de patru zile, din cauză că unii dintre medici ar fi dispus scăderea dozei de noradrenalină administrată celor care nevoie de acest medicament.

Moartea suspectă a 17 pacienți de la spitalul Pantelimon a pornit 4 anchete de amploare. Pacienții de la Terapie Intensivă ar fi primit tratament în doze și de 10 ori mai mici decât era necesar. Managerul a fost sesizat în scris de directoarea de îngrijiri.  

Directoarea de îngrijiri spune în sesizare că în data de 10 aprilie a fost informată de către o asistentă de la ATI că în perioada 4-7 aprilie 2024 „în secția ATI au murit circa 20 de pacienți, motivul fiind scăderea voită a noradrenalinei de pe injectomat”.

Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon, a spus că pacienții decedați „aveau probleme complexe, cu multe boli asociate”. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut o anchetă și a trimis Corpul de Control la spital. El spune că este vorba despre un număr mare de decese, chiar și pentru o secție de Terapie Intensivă. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri