"Un borcan coclit cu viermi". Psihiatrul Gabriel Diaconu acuză "complicitatea tăcută a autorităților" în cazul bătrânilor torturați

Data actualizării: Data publicării:
Psihiatrul Gabriel Diaconu în studioul Digi24.
Psihiatrul Gabriel Diaconu acuză "complicitatea tăcută a autorităților" în cazul bătrânilor torturați. Foto: Captură TV Digi24

Bătrânii torturați în centrele din Voluntari au fost suspuși la comportamente extreme, degradante și inumane cu complicitatea tăcută a autorităților, a declarat la Digi24 medicul psihiatru Gabriel Diaconu. Referindu-se la organizarea asistenței sociale în România, medicul l-a descris ca fiind "un borcan coclit cu viermi".

"Vorbim de comportamente extreme degradante inumane ale angajaților față de pacienții în poziții de vulnerabilitate. Vorbim de complicitatea tăcută a autorităților și ce e extrem, e aparența legalității. Dacă întrunești aceste 3 elemente întrunești elementele de tortură.

Cât privește supraviețuitorii ei au nevoie mai mult decât de o baie caldă de o justiție, de o lege care să funcționeze pentru ei și lucrurile să meargă mi departe.

După ce sunt reabilitați, statul va trebui să găsească soluții nu la minimul standard, va trebui să fie un standard de aur fiindcă altfel nu o să putem să spălăm rușinea dacă ei vor sfârși tot în centre rezidențiale", a declarat Diaconu.

"Este un borcan coclit cu viermi, în sensul organizării asistenței sociale în România. Dacă stai să te uiți ai ANPD (Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi - n.r.) și ai DGASPC-uri. După, mai ai Direcții de Asistență Socială și Servicii de protecție și asistență socială. Vedeți cât de fărâmițată este asistența socială.

Deși ANPD are autoritate de control și reglementare în centre rezidențiale, ele sunt subordonate administrației locale prin DGASPC-uri ANPD vine în control, dă amenzi, dar e în cârca autorității locale.

Vorbim de complicitate îndeosebi ale autorităților municipale, cei de la nivelul Iilfov-București au o problemă pentru că, în cazul lor, au generat tortură.

În momentul în care au aflat, trebuiau să închidă centrul și să securizeze acei oameni. Din a doua zi în care n-au făcut asta, ei au circumstanțiat cruzime și rele tratamente. Au admis că n-au probleme, că oamenii aceia pot fi exploatați prin muncă.", a mai spus medicul psihiatru.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri